Remix ID va prezenta în trei orașe din Timiș, la Făget, Deta și Timișoara, un spectacol croit după cinci ani de documentare a tradițiilor etnice din județ - „Ethnic Love Mix, vol. 12”. Show-ul Remix ID, un spectacol special de muzică, dans și proiecții video, este realizat de asociația META Spațiu în cadrul Programului Timișoara 2023.  

Prima reprezentație va avea loc sâmbătă, 17 septembrie 2022, la Făget. În 24 septembrie, spectacolul va putea fi văzut la Deta, iar în luna octombrie, la Timișoara. 

„De sute de ani, în zona Timișului și a Banatului trăiesc pașnic, alături de români, alte 12 etnii - șvabi, maghiari, sârbi, bulgari, croați, romi, ucraineni, slovaci, cehi, armeni, italieni, evrei. Asta e povestea lor - primul spectacol Remix ID, care strânge laolaltă materialul documentat mai bine de cinci ani de la aproape toate comunitățile etnice din zona Timișului și reinterpretat de către artiști contemporani - interviuri, muzică, gastronomie, dansuri, tradiții, chiar și tehnici de cusut costume populare, povești de viață, mărturii tragice din istoria îndepărtată și din cea recentă.

Folosind îmbinarea dintre vechi și nou, dintre rural și urban, dintre coregrafia clasică și cea contemporană, scenariul spectacolului Remix ID își dezvăluie povestea prin dans și proiecții. E povestea perenă a celui care jinduiește la schimbare, se pierde în vâltoarea necunoscutului și apoi regăsește și renaște atât din rădăcinile trecutului, cât și din experiența prezentului.

Compoziția spectacolului reflectă acest melanj între vechi și nou, deoarece aduce împreună dansurile vechi, tradiționale, dar și o coregrafie contemporană, alături de proiecții și muzică de la cei mai fresh artiști contemporani”, transmit organizatorii.

În plus, la Făget vor avea loc și două ateliere - Scriere de basme contemporane, cu scriitorul Cristian Vicol, și atelier foto-video cu Gheorghe Sfaițer.

Regia spectacolului este realizată de Olga Török, iar coregrafia, de Gisela Elisa Heredia.

Pe scenă vor urca Luca Marcu, Eugen Curelici, Andrei Aungurencei, Cosmin Antal, Andreea Manea Irksousi, Olga Török, Antonia Itineanț și Deian Berecici.

Proiectul face parte din programul Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii și este finanțat de Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara.

 

Ioana N.