Asociația One World Romania invită tinerii cu vârstele cuprinse între 14 și 19 ani din Timișoara să ia parte la atelierul de film documentar Point & Shoot. Acesta se va desfășura în perioada 5 – 9 octombrie 2022, în Timișoara, la Sala StudioArt, strada Episcop Augustin Pacha 8 și va dura cinci zile. Înscrierile se pot face până în data de 25 septembrie 2022.

Point & Shoot va fi coordonat de doi tutori, cineaști români cu experiență în domeniul cinematografiei: Cristina Haneș, regizoare și producătoare de film documentar, și Dragoș Hanciu, regizor de film și director de imagine. 

Atelierul de film oferă adolescenților o introducere în noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic și practic. Programul conceput de cei doi tutori aduce în atenția participanților reprezentarea realității prin aparatul de filmat și implicațiile sale. 

Vor fi selectați opt tineri, care vor lucra atât individual, cât și în echipe pe baza unor teme propuse de tutori. Aceste exerciții practice de filmare și de montaj sunt mai apoi puse în discuție și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic. 

Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă dorește să aducă împreună participanții și tutorii într-un spațiu destinat expresiei și discuției libere, într-un cadru non-formal.

În vederea selecției, cei interesați sunt invitați să completați formularul Google disponibil aici: https://forms.gle/GWoU4C1523e8JkvZA

Nu există taxă de înscriere sau de participare, iar organizatorii vor asigura mesele de prânz pe tot parcursul atelierului.

Pentru întrebări legate de participare, organizatorii pot fi contactați la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 

Despre tutorii atelierului

Cristina Haneș este regizoare și producătoare de film documentar din Oradea. A co-fondat NoCut Film Collective în 2016 împreună cu Isabella Rinaldi (Italia) și Arya Rothe (India). Debutul colectivului în lungmetraj ”A Rifle and a Bag” a fost premiat cu Mențiunea Specială a Juriului în cadrul Competiției Bright Future a Festivalului Internațional de Film Rotterdam 2020. Filmul ei de scurtmetraj “António e Catarina” a câștigat premiul Pardino D’oro la Festivalul de la Locarno 2017. A absolvit cursul de masterat DocNomads în regie de film documentar desfășurat în Portugalia, Ungaria și Belgia, iar la nivel de licență a urmat cursurile Facultății de Film și Teatru a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A participat la Aristoteles Workshop, precum și la Berlinale Talents.

Născut în 1993, Dragoș Hanciu este regizor de film, director de imagine și fotograf român stabilit în București. După ce a absolvit școala de film UNATC din București, a realizat Ionaș visează că plouă, care a avut premiera la Visions du Réel în 2017 și Trei, un scurtmetraj documentar experimental co-regizat, care a fost selectat la Edinburgh Film Festival 2017. În 2021, debutul său în documentar de lungmetraj, Omul cu umbra, a fost prezentat în cadrul TIFF România.

Hanciu este un fotograf activ, publicând prima sa carte de fotografie, Hometown, în 2018, care a fost nominalizată la mai multe premii internaționale de carte foto, urmată de expoziții și prezentări de carte. În 2020 se numără printre cei 100 de fotografi europeni emergenți selectați de revista GUP Magazine pentru catalogul lor anual Fresh Eyes.

În prezent, lansează un film experimental de scurt metraj, dezvoltă două documentare și lucrează la diferite proiecte fotografice. Fotografiile sale fac parte din colecția permanentă a Muzeului Național de Artă Contemporană, București.

Evenimentul este organizat de Asociația One World Romania și co-finanțat de Centrul de Proiecte Timișoara. 

 

Ioana N.