În primele zile ale lunii septembrie, Asociația Culturală „Helion” a tipărit revista „Helion”, numerele 3 și 4 din acest an. Această ediție a revistei a fost realizată cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș prin programul „TimCultura” 2022.
Coperta 1 a noii ediții a revistei „Helion” a fost realizată de Mădălin Andrei Ștefan, grafica de interior, realizată de Amalia Tirica, întreaga revistă fiind editată la „Eurostampa”.
Noua ediție a revistei conține 80 de pagini în care cititorul poate intra în contact cu bine-cunoscutele rubrici, „Editorial”, „Laborator S.F.”, „Interviu”, „Alternative”, „Premieră”, „Restituiri” (rubrică de recuperare și valorificare filologică a unor opere puțin știute sau neștiute ale literaturii s.f. românești), „Meridian S.F.”, „Debut B.D.”, „Cronică de film”, „Radar”, „Pe scurt despre proza scurtă”, „Zig-Zag”.
Editorialul, „Peisaj autohton”, poartă semnătura redactorului-șef al publicației, profesorul Cornel Secu, în paginile următoare aflându-se povestiri semnate, Rodica Bretin („Hotel Commodore”), George Paul Volceanov („Rita”), Ionuț Manea („Fata fără nume”), Mircea Băduț (Ziua lor”), Domnica Rîf („Invitația”), proze bine scrise, care oferă cititorului teme interesante, care-l determină la reflecție, unele dintre ele premiate la Concursul Național de Proză Scurtă „Helion”, 2021.
Scriitorul Șerban Foarță publică în această ediție a revistei poezia „Siluete”, iar prozatorul, muzicianul, graficianul timișorean, Adrian Chifu, președintele „Helion” S.F. Club, considerat cel mai „polivalent” artist contemporan din s.f.-ul românesc și european, acordă un interviu colegiului redacțional al revistei, în care vorbește despre momentul intrării în clubul „Helion”, despre publicațiile acestui club, despre evenimentele pe care clubul le desfășoară și pot fi considerate un adevărat brand al „Helion”-ului (Revelionul S.F., Sesiunea „Helion”, Conferința Internațională „Helion”), ce planuri are în noua calitate de președinte ARCASF etc.
Cristina Negreanu, laureată a mai multor concursuri organizate de „Helion”, fost fan invitat special anul acesta, în luna mai, la cea de-a patruzeci și treia ediție a Convenției Naționale a Cluburilor și Autorilor de Science-Fiction din România, revine în paginile revistei „Helion” cu un text de știință în care aduce în atenție conceptul de „lumi paralele” sau „metaverse”, în articolul ce are titlul „Lumile paralele (ficționale) între mit și adevăr”.
Cornel Bălan publică în paginile 23 și 24 ale revistei un articol despre scriitorul american de literatură S.F. Philip K. Dick, „Anxietatea, una din muzele lui Philip K. Dick”, iar scriitoarea Rodica Bretin prezintă în trei pagini (25-27) un articol în care întreabă „Vikingii-urși: demoni sau neanderthalieni?”.
„Primul serial S.F. românesc” este titlul semnat de Cornel Secu, în care, în paginile 28 și 29, redactorul-șef al „Helion”-ului scrie despre regizoarea acestui film, intitulat „Voyager”, Ilinca Neagu, un story ce va avea opt episoade, unul dintre acestea fiind gata, celelalte urmând să fie încheiate în următorii doi ani, astfel că, în 2024, noul film serial va putea fi vizionat și în România.
Povestirile semnate de Theodor Cornel, publicate în anul 1908 la București au fost scoase la vedere de unul dintre marii oameni de litere spanioli, iubitor al limbii române și al literaturii române, Mariano Martín Rodríguez. În paginile acestei ediții „Helion” apare publicată una dintre aceste povestiri, „Veșnicia”, fiind inserată și prefața scriitorului spaniol la versiunea română și spaniolă a acestei povestiri publicată în revista spaniolă „Hélice”, cu traducerea, din limba spaniolă, în limba română, Mirunei Pommier.
Traducerile unor povestiri scrise de autori consacrați ai genului S.F. apar în limba română în paginile revistei „Helion”. „Femeia din camera nr. 9”, autor Carsten Schmitt, se regăsește tradusă din limba germană, în limba română de Andrei Nedel, între paginile 38-44 ale „Helion”-ului, și „Călătorie spre sfârșitul unei fete arzânde”, autor Alexander Zelenyi, poate fi citită în limba română între paginile 45-60, în traducerea din limba engleză a lui George Țugurlan.
Artista timișoreană Lisa Hellrand publică câteva interesante benzi desenate, sub titlul „Down To Xibalba” ce-și are inspirația din textul sacru mayaș „Popol Vuh”. Ilustrațiile redau aventurile și provocările unor eroi virtuoși, paginile 61-71.
Bianca Sol publică despre „Odiseea unui scriitor”, un film fantastic chinezesc, scris și regizat de Lu Yang, lansat în februarie 2021, bazat pe romanul cu același titlu, al lui Shuang Xuetao, și pe continuarea sa, „Godslayer”.
Se mai regăsesc în revistă, recenzii la prozele scurte ale scriitoarei și jurnalistei Roxana Ruscior, „Braumann”, și Ana-Maria Borlan, „Un nou tip de erou”, scurtă prezentare a revistei spaniole „Hélice”, dar și articole din lumea descoperirilor științei.

Cornel Seracin