„Cozzzmonautica” este titlul unui eveniment care oferă transformarea parțială a unui spațiu, într-o „navă spațială”, un spaţiu co-educativ de convieţuire și vehicul colectiv al imaginației. Această „navetă spațială” improvizată își propune să „transporte” publicul și participanții către limitele imaginației și spre granițele cunoașterii actuale cu privire la univers, structurii realității și imensității spațiului cosmic, abordând probleme legate în mod obişnuit de cosmologie, exobiologie, spațiu planetar și exoplanetar etc.
O nouă ediție „Cozzzmonautica” este anunțată pentru luna septembrie de către Asociația „Foc și Pară”, împreună cu Ștefan Tiron și Asociația „Minitremu”. Ediția din acest an aduce un program bogat pentru publicul pasionat de astfel de evenimente, expoziție colectivă cu tematică science-fiction, sesiuni de hypersleep audio-planetar-galactice, proiecții video și prezentări teoretice susținute de specialiști internaționali.
Expoziția colectivă „Pădurea Antenelor” se deschide pe 9 septembrie 2022, ora 18, la spațiul „Indecis”, str. Coriolan Brediceanu, nr.2 și va putea fi vizitată în perioada 9 septembrie - 16 octombrie 2022, de miercuri până sâmbătă, între orele 16 -19. 24 de artiste/artiști/artistx/grup de artiști populează temporar spațiul prin artefactele lor, transformându-l într-o stație de căutare și comunicare cu inteligențe extraterestre. Fie că îmbrățișează teorii speculative despre implanturi care stimulează producția artistică a vizitatorului, sau abordează subiecte precum impactul antropocen-ului (nume informal care descrie actuala eră geologică și care subliniază efectul activității omului asupra ecosistemelor la nivel global), conștientizând momentul actual de ruptură cu Terra, ori descriu fenomene misterioase - prin lucrările lor publicul descoperă complexități omniprezente și interconexiuni profunde.


„Cum putem întreține interese comune și păstra solidaritatea planetară care se destramă pe zi ce trece în jurul unor preocupări şi perspective extraterestre pacifiste în acest moment critic de iminentă criză climaterică și încrâncenare geopolitică?
«Pădurea Antenelor», pe de-o parte înregistrează o receptivitate planetară și extraplanetară sporită și antrenată de schimbări și alterări ineluctabile față de care nimeni și nimic nu poate rămâne indiferent și pe de alta parte măsoară ‘singurătatea cosmică’ şi indiferenţa unui univers care nu e pentru noi.
Cultura populară a antropomorfizat aceşti ‘omuleţi verzi’ sau eventualele civilizaţii galactice, însă tot ea le-a înzestrat cu antene. Imaginarul acesta de sorginte SF ne spune ca cineva acolo transmite, sau cel puţin simte.
Putem spune că aceasta caracteristică sentientă, non-umană, aproape insectilă - a antenelor - admite xeno-sensibilitatea şi iată - o subiectivitate non-fenomenologică la care noi oamenii nu avem acces decât cu ajutorul unui instrumentar sofisticat capabil să acceseze intervaluri de timp dincolo de atenţia umană. Până și înregistrarea distorsiunii provocate de cele mai înfiorătoare obiecte din univers - găurile negre a necesitat transformarea planetei într-o antenă imensă.
«Cozzzmonautica» canalizează atenţia la transformările din jur și merge pe urmele prieteniei dintre astronomul american Carl Sagan și savantul sovietic Iosif Şklovski, o prietenie bazată pe căutarea SETI și posibilitatea unei deschideri către spaţiul sideral într-o lume nu doar bipolară ci multipolară și multicivilizaţională”, a transmis prin intermediul unui comunicat mass-media, Ștefan Tiron.


Pe lângă această expoziție de amploare, programul „Cozzzmonautica” cuprinde și o serie de sesiuni de hypersleep audio-planetar-galactice. Ediția din 2022 are loc pe 23 septembrie 2022. de la ora 17 și găzduiește o serie de prelegeri din partea unor invitate şi invitaţi speciali: Ana-Maria Borlan (autoare de S.F.&F., coordonatoarea Clubului de S.F. „Antares” din Brașov), Chen Stanley Chan Qiufan (scriitor de S.F. din China), profesorul Andrew Adamatzky (informatician și directorul Laboratorului de Calcul Neconvenţional din Bristol), Irina Adamatzky (artistă invitată și specialistă în micro-fotografie, RU) şi Jörg Matthias Determann (autorul cărţii „Islam Science Fiction și viaţa extraterestră”, profesor la VCUarts Qatar).
„Cozzzmonautica” călătorește pe undele sonore în această ediție alături de IMPROVISORIUM team (Tina Klatte, Niko Fleischer and Markus Stein) și invitatele lor Jasmina Al-Qaisi, Sara Lehn, Gabi Schaffner si Adam Frankiewic care vor emite în cosmos pe lungimi FM în paralel de la festivalul Seasnaps 2022 RadioLab din Leipzig.
Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Cornel Seracin