Pier Paolo Pasolini a fost unul dintre cei mai de seamă intelectuali ai secolului XX; jurnalist, eseist, om politic și regizor de film, acesta s-a născut la Bologna în 1922. La 100 de ani de la nașterea sa, reprezentanții Muzeului Banatului din Timișoara vor organiza o expoziție multimedia cu adevărat specială.

„O privire spre viitor – 100 de ani de la nașterea lui Pier Paolo Pasolini” va cuprinde fotografii și proiecții de film, dar și videoclipuri inedite.

 „Versatilitatea lui Pier Paolo Pasolini, pe de o parte și schimbările sociale și economice prin care Timișoara a trecut în ultimele trei decenii pe de altă parte, se întrepătrund într-un mod fascinant: Pasolini a fost scriitor, eseist, jurnalist, regizor, om politic angajat, un rafinat om de cultură, dar și un iubitor al fotbalului. Era incomod, genial, vizionar. Timișoara este orașul în care amprenta multiculturalității se respiră la fiecare pas, și în care diversitatea etnică, cea culturală și cea confesională au creat numeroase interferențe culturale. Timișoara, orașul românesc, în care comunitățile germană, maghiară, sârbă, italiană, evreiască, bulgară, cehă, slovacă, ucraineană, turcă, tătară au învățat unele de la altele obiceiurile, limbile în care comunicau, tradițiile”, a precizat Mirela Boncea, președintele Asociației „Dante Alighieri”.

În cinematografie s-a remarcat inițial ca scenarist, iar ulterior a devenit un important regizor de film, recunoscut și premiat pe plan internațional. Filmele sale au stârnit controverse datorită subiectelor alese, ideilor puse în dezbatere și a raportării la sexualitate. Printre ele se numără Mamma Roma (1962), Teorema (1968), Il Decameron (1970) și Salò o le 120 giornate di Sodoma (1975).

În paralel a fost poet, scriitor și publicist. Opera sa este caracterizată de analiza transformărilor societății italiene de după cel de-al Doilea Război Mondial, și reprezintă o critică la adresa burgheziei și a consumerismului. Pasolini a fost asasinat în 1975. 

Vernisajul expoziției este programat sâmbătă, 4 iunie 2022, de la ora 18, în mansarda B1 a Bastionului Theresia. În cadrul evenimentului, de la ora 19.30, va avea loc și o proiecție de film, organizată în colaborare cu asociația „Ceau, Cinema” - „Lazzaro Felice”, în regia lui Alice Rohrwacher. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 31 iulie.

 

Răzvan IDVOREAN