10 mai, Ziua Regalităţii, a fost ziua naţională a României din 1866 până la venirea comuniştilor la putere. În timpul fostului regim, sărbătoarea a fost ştearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea despre independenţă se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai.

Prima semnificaţie a zilei de 10 mai este legată de momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în România în anul 1866. În data de 8 mai a ajuns cu vaporul la Turnu Severin, iar două zile mai târziu a intrat în Bucureşti. Astfel a început o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie, iar ziua de 10 mai a intrat în conştiinţa românilor drept Ziua Naţională şi Ziua Dinastiei.

Unul din cele mai importante momente ale domniei lui Carol a fost obţinerea Independenţei României faţă de Imperiul Otoman, în anul 1877, act care i-a adus un prestigiu uriaş.

Există însă anumite confuzii referitoare la data când a fost proclamată independenţa României şi asta pentru că, în timpul regimului comunist, pentru a se disocia momentul proclamării Independenţei de 10 mai, Ziua Dinastiei şi Ziua Naţională a României, oamenii erau învăţaţi, la şcoală, că, pe data de 9 mai a fost proclamată deplina independenţă a ţării.

În Parlament, pe 9 mai 1877, opoziţia aştepta reacţia guvernului la o interpelare despre pregătirea armatei, iar în discursul de răspuns, ministrul de externe Mihail Kogălniceanu a folosit celebra frază: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Parlamentul a votat apoi o rezoluţie prin care a proclamat deplina independenţă a ţării, dar abia a doua zi, pe 10 mai 1877, parlamentarii, membri corpurilor legiuitoare, mitropolitul Moldovei, preşedintele Curţii de Casaţie, preşedintele Curţii de Conturi, reprezentanţii altor autorităţi şi delegaţii ale locuitorilor din Argeş şi Buzău au mers la Palatul Regal, iar domnitorul Carol a răspuns proclamaţiei de independenţă. Momentul este descris detaliat în memoriile lui Carol I.

10 mai 1877 - „Sărbătoarea Naţională de astăzi se celebrează de astă dată cu deosebire, ca fiind ziua independenţei. După Tedeum la Mitropolie, într-un lung discurs, primul ministru Brătianu arată entuziasmul cu care România a intrat în noua ei formă de stat. În răspunsul său, Principele exprimă speranţa că Europa va vedea în evenimentul sărbătorit astăzi realizarea vechii dorinţi a românilor şi un pas făcut înainte pentru asigurarea şi întărirea ideii de Stat la Dunărea de Jos”, citează colegii de la Digi24.

Celebrarea Zilei de 10 mai a fost interzisă pentru prima dată în 1917 de ocupaţia germană, iar a doua oară de regimul comunist, după abdicarea forţată a regelui Mihai din 1947.

Pentru cei interesați este important de reținut că la 10 mai 1866, Carol I a devenit domnitor al României, la 10 mai 1877 statul român și-a oficializat independența, iar la 10 mai 1881 România a devenit regat.

Marți 10 mai 2022, de la ora 16.30, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara va fi oficiată o slujbă de Te-Deum. 

 

Răzvan IDVOREAN