Muzeul Național al Banatului invită timișorenii să viziteze două expoziții temporare, care își vor deschide porțile pentru public la Bastionul Theresia.

„Patrimonium 2021” este o expoziție care aduce în fața publicului larg achizițiile instituției de cultură de anul trecut, donațiile importante care au intrat în patrimoniul muzeului în 2021, piese restaurate în Laboratorul Zonal de Restaurare precum și piese de pe șantierele arheologice la care au participat specialiștii muzeului.

„Patrimonium 2021” înseamnă aproximativ o sută de piese de la toate secțiile Muzeului Național al Banatului. Vizitatorii vor putea admira vase ceramice, obiecte de bronz, pictură, ceramică, sticlă și metale, textile și accesorii vestimentare, carte veche restaurată.

„Printre obiectele care vor fi expuse se numără un crucifix descoperit pe șantierul arheologic de la Dudeștii Noi. A aparținut primilor coloniști germani și, potrivit arheologilor, datează din 1748 -1749. 

Vizitatorii Patrimonium 2021 vor avea posibilitatea să admire și o carte foarte valoroasă și extrem de rară, care a fost restaurată de specialiștii Muzeului Național al Banatului în 2021. Illuminirbuch, de Valentin Boltz von Rufach, a fost scrisă în orașul german Erffordt, în anul 1600. A intrat în colecțiile muzeului la sfârșitul secolului XIX și nu a fost restaurată până anul trecut. Coperta a fost făcută din pergament manuscris. A avut deteriorări multiple, dar a fost  tratată filă cu filă de restauratorii muzeului, cu foarte multă migală și atenție”, spun organizatorii.

Expoziția „Fiare din Beci – legende și oțel” prezintă spade și săbii istorice originale din secolele XVIII, XIX și XX, multe dintre ele aflate și în dotarea armatelor principatelor române după 1830. Cele peste 50 de arme aparțin meșterului făurar Cosmin Pop, cunoscut ca „Fiare din Beci”. Expoziția va fi însoțită și de prezentări interactive, close-up, adevărate lecții de istorie vie, cu exemplificări de mânuire.

Vernisajul celor două expoziții va avea loc joi, 12 mai, de la ora 18, în mansarda B1 a Bastionului Theresia. 

„Patrimoniu 2021” va rămâne expusă până în 30 iunie 2022, iar „Fiare din Beci – legende și beci” va putea fi vizitată până în data de 12 iunie 2022.

 

Ioana N.