Duminică, 8 mai, în cadrul Liturghiei de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara se va sărbători, voluntar și simbolic, Ziua costumului tradițional. Cei care doresc să se alăture inițiativei, sunt invitați să ia parte la slujba de la ora 10 îmbrăcați în costum tradițional complet, în cămașă tradițională sau altă vestimentație de inspirație tradițională.

“Costumul tradiţional, zis şi <<port popular>> sau <<naţional>>, este unul dintre principalele elemente identitare ale unei naţiuni, alături de limbă, drapel şi moştenirea strămoşească! Între ele, costumul popular românesc e o adevărată operă de artă, un tezaur cultural în întregimea lui, nu doar ia femeiască sau cămeşa bărbătească, singulară, care, de câțiva ani, s-a obișnuit să se omagieze special pe 24 iunie – de Ziua universală a iei.

Deși putem omagia costumul național de fiecare dată când îl îmbrăcăm, din păcate ziua special fixată prin lege pentru sărbătorirea lui națională e încă puţin cunoscută şi puţin popularizată. Dar legea încurajează și inițiativele voluntare, nu doar pe ale autorităților publice. 

Haideţi să o sărbătorim noi, voluntar, și să o facem mai cunoscută!”, transmit reprezentanții organizației Comunitatea Identitară, organizatorii evenimentului.  

Ziua națională a costumului/portului tradițional din România a fost fixată prin Legea nr. 102/2015, anual, în a doua duminică a lunii mai. Ea încearcă să conserve și să pună în valoare atât portul tradițional autentic românesc, cât și al tuturor etniilor ce locuiesc în România. Astfel, la această inițiativă voluntară pot participa toți cei care au costume naționale specifice, indiferent de zona lor etnografică. 

Ioana NICOLESCU