Vineri, 25 martie, expoziția dedicată Mărțișorului s-a închis la Galeria de Arte „Armonii Cromatice” din Timișoara, inaugurându-se un nou eveniment expozițional, dedicat Sărbătorilor Pascale. Așadar, artiștii „Prezent” marchează Paștele 2022, în cinstea acestui mare eveniment dăruind publicului iubitor de artă de pretutindeni, „Bucuriile primăverii”.
Referitor la aprecierile primite pentru expoziția dedicată Mărțișorului, lidera Asociației „Prezent” Timișoara, dr. Stela Guțiu, ne-a spus: „Aprecierile au fost pozitive, admirative, laudative, cu dorința de continuitate, cu implicare mai profundă în viața culturală a orașului. Ne-au bucurat aceste aprecieri primite de la vizitatorii care au trecut pragul galeriei pentru expoziția Mărțișorului, acestea fiind foarte importante pentru noi”.
Noua expoziție, „Bucuriile primăverii”, s-a deschis pentru vizitarea publicului încă de marți, 29 martie și va rămâne pe simezele galeriei timp de o lună. Vizitatorii pot admira, pe simeze Galeriei de Arte „Armonii Cromatice”, lucrări de pictură cu tematica primăverii, pe socluri fiind expuse câteva lucrări de sculptură realizate de artistul vizual George Zamșa.
Vernisajul expoziției a avut loc joi, 31 martie, evenimentul fiind onorat de invitații artiștilor „Prezent”. Gabriel Kelemen, critic și istoric de artă, Doctor în Arte Vizuale, a prezentat, cu binecunoscutul său har, expoziția, prof. Ingrid Nicolaescu și tânăra solistă Antonia Rădulescu au încântat publicul cu interpretările unor piese de muzică din repertoriul internațional (în engleză, franceză și sârbă), iar invitații speciali din Serbia, prof. Mărioara Sfera și jurnaliștii Mariana Stratulat și Valentin Mic au prezentat reviste și ziare pe care le coordonează și pentru care scriu, „Lumina”, „Libertatea”, „Bucuria copiilor”, „Tinerețea”, toate fiind editate în Serbia, provincia Voivodina, pentru comunitatea românilor din țara vecină.


Dr. Gabriel Kelemen, critic de artă, ne-a prezentat astfel expoziția, domnia sa având amabilitatea să ofere această prezentare pentru cititorii ziarului „Timișoara”: „Această expoziție este o descătușare, o eliberare și o poftă de voioșie. Există acest lucru care se regăsește în titlu și se regăsește în întreaga expoziție. Autorii, rând pe rând, au adus lucrări pe care le-au creat în tehnica dripping, acuarelă, șpaclu, colaj, de cele mai multe ori combinat cu mici elemente care vin dinspre numeroasele sedimentări stilistice, și aici mă refer la începutul secolului douăzeci, impresionism, postimpresionism, bineînțeles surrealism, preincipiențe expresioniste și toate aceste «isme» se văd pe încercările acestea de a sparge cătușele și cutumele stilistice. Într-o epocă post-post modernă, post pandemică, se simte bucuria acestei descătușări și erupția de vitalitate, voioșie și, de ce nu?, chiar de bucurie, în cel mai frumos termen posibil. Este o invitație la revigorarea poftei de viață și este evident un lucru care se leagă de titlul galeriei, armonia, Templul Armoniei din Roma antică, Templul Concordiei. Această cordialitate, în concordanță cu anotimpul, este dezideratul principal sub clopotul, auspiciile cărora artiștii s-au întâlnit și-au reverberat la unison. Vă invit la expoziție, neapărat!”.


Lucrările expuse sunt realizate de 21 dintre artiștii Asociației „Prezent” Timișoara, Sebastian Alexa, Ana-Maria Apostol, Loredana Bratu, Mihaela Florescu, Cristian Ghera, Slavica Grigoroaie, Steluța Guțiu, Maria Hadiji, Cristian Huț, Blažena Karkus, Daniela Lukacs, Liana Lupu, Aurelia Mateiu, Simona Molnár, Adriana Mureșan, Dana Pătrașcu, Gabriela Pietreanu, Gabriel Potra, Lidia Vărșândan Ștef, Ioana Țiț, George Zamșa.
„Îmi face o deosebită plăcere să poposesc din nou printre dumneavoastră, în acest imperiu al culorilor, în acest loc în care totul este atât de frumos încât rămân fără cuvinte”, a spus, la începutul luării de cuvânt de la vernisajul expoziției, jurnalista Mariana Stratulat, director al revistei „Lumina”, publicație fondată în 1947 la Vârșeț de Cercul Literar „Lumina” (Coștei, 1946).
Artistul vizual George Zamșa a dedicat câteva versuri celor trei invitați speciali reprezentanți ai comunității românilor din Serbia, „Aici nu sunt doar trei oameni,/ci trei giganți ce urcă-n cer,/Sunt, înainte de toate, suflete divine/care mai au și umbră de mister,/care mai cred că a vorbi curat,/în graiul nostru românesc,/ e tot ce-nseamnă adevăr purtat,/în Pământul Sfânt, Dumnezeiesc”.
Gazda evenimentului expozițional, Stela Guțiu, a înmânat invitaților speciali din comunitatea românilor din Voivodina, Serbia, diplome de onoare și a apreciat faptul că românii din Serbia depun eforturi consistente pentru a-și menține identitatea și a-și conserva tradițiile moștenite de la strămoși, într-o „mare” slavă în care li se recunoaște tot mai anevoios identitatea națională-etnică.


Referindu-se la noua expoziție, Stela Guțiu a spus, adresând în final un îndemn: „Cum anotimpul atât de așteptat a sosit, ne-a creat tuturor o mare bucurie, bucurie pe care sperăm să o aducem fiecărui vizitator în casa sufletului său. Dacă vom reuși, veți fi primii observatori care veți duce «Bucuria primăverii» mai departe. Așa se creează comuniunea între artă, suflet, trăiri și sentimente. Haideți să ne bucurăm împreună de frumusețile primăverii!”.
Expozitia „Bucuriile primăverii” poate fi vizitată în spațiul Galeriei de Arte „Armonii Cromatice” din Timișoara, situată pe Strada 16 Decembrie, nr.14, până în 29 aprilie 2022, de marți până duminică, inclusiv, între orele 12-18. Luni, Galeria de Arte „Armonii Cromatice” este închisă publicului.

Cornel Seracin