Operator cultural important al orașului, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara continuă să-și facă simțită prezența prin organizarea diferitelor activități cultural-educative care captează atenția publicului interesat, iar Sala „Lira” își recâștigă notorietatea de altădată, dobândind acum strălucirea demnă de o Capitală Europeană a Culturii.
Nu demult, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a amenajat o nouă Galerie de Artă. Numită „Rotonda”, noua Galerie este subiectul unui pol de proiecte care să atragă cât mai mulți artiști, la acest spațiu având acces asociațiile, organizațiile neguvernamentale care au realizat proiecte și care au nevoie de un spațiu de expunere, în Timișoara fiind mare nevoie de spații de expunere, precum și de spații pentru spectacole, iar acest nou spațiu este unul luminos, primitor și bine venit pentru toți.
Marți, 8 februarie, Galeria „Rotonda” a avut parte de evenimente remarcabile. Camelia Mingasson, director al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, a luat parte la inaugurarea primei expoziții de amploare de când a preluat această funcție, Salonul Anual de Artă al Asociației „Romul Ladea”. Cu acest prilej, conducerea asociației a oferit diplome participanților la acest Salon, Trofeul „Romul Ladea” fiind acordat de două decenii.
Așadar, anul acesta se împlinesc 20 ani de când s-a decernat primul Trofeu „Romul Ladea”, iar Asociația „Romul Ladea”, gruparea artiștilor neprofesioniști, aniversează 50 ani de la înființare.
În prezența publicului, Salonul a fost inaugurat, artiștii participanți prezentându-și munca depusă de-a lungul anului 2021. Cuvântul de deschidere al expoziției a fost rostit de Camelia Mingasson, director al Casei de Cultură a Municipiului Timişoara, care a mărturisit că apreciază munca depusă de artiștii amatori pentru că „fac de drag ceea ce fac. Este o emoție pe care, cumva, artistul plastic amator o face să treacă dincolo de simeze, dincolo de scenă, de drag”.
Cu prilejul acestei expoziții, au fost realizate cărți poștale după lucrările expuse, acest obicei, despre care doamna Mingasson a spus că „mi-l doresc de cât mai lungă durată”, fiind utilizat de Casa de Cultură pentru a-și vesti activitatea internă, astfel încât să-i fie cunoscute eforturile ca cel mai important operator cultural din oraș, iar cei care vin să susțină această activitate, să fie cunoscuți pentru munca lor deosebită.
Lucrările expuse au fost evaluate de un juriu compus din, președinte - Gabriel Kelemen, membri - Constantin Grangure, Remus Irimescu, Nora Novac, Reghina Tîrnoveanu. Juriul a evaluat calitatea lucrărilor, realizarea acestora fiind solicitată înspre explorarea sensului, a relațiilor dintre culori și forme, deci, artă modernă, dar și artă postmodernă.
Au fost desemnate pentru compoziția acestei expoziții, 47 de lucrări, realizate de 44 de artiști vizuali, în care se pot admira peisaje citadine, sculpturi geometrice, artă non-figurativă etc.
Dr. Gabriel Kelemen, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Timișoara, a prezentat această expoziție, rostind: „Este destul de complicat de gestionat fiecare suflet creator de aici, fiecare rezonator, pentru că asta înseamnă o întâlnire cu ceea ce năzuim fiecare. Artistul, în genere, este de factură vizionară. În momentul în care artistul alocă un timp de, el își depășește condiția și debușează, cumva, într-un sens, poate că anagogic, adică în sensul de a trimite spre «nemurire efemeră». (...).
Ce faceți dumneavoastră aici, este un îndemn la zbor spre nemurire, o nemurire în care jocul acesta de ruletă se derulează chiar acum, aici și doar instanțele viitoare, în distilatul temporar, vor hotărî cine (peste 100, peste 500 de ani) va rămâne în marile Muzee”.
Sanda Lăzărescu, președinte al Asociației „Romul Ladea”, a mulțumit, în discursul de la inaugurarea expoziției, tuturor participanților, „pentru lucrările frumoase pe care le aduceți, pentru emoția pe care-o transmiteți oricărui privitor” și a înmânat Trofeul „Romul Ladea” artistei vizuale Georgeta Adam, pentru lucrarea „Spiritualitate”, tuturor membrilor oferindu-li-se diplome de participare.
Salonul Anual de Artă al Asociației „Romul Ladea” rămâne de vizitat la Galeria „Rotunda”, până în data de patru martie 2022.

Cornel Seracin