Vineri 28 ianuarie, Muzeul Național de Artă îi invită pe timișoreni la vernisajul unei expoziții de stampe japoneze. Intitulată „Celebrities of the Floating World 2022”, aceasta reunește 150 de lucrări care provin din colecția avocatului George Șerban și reprezintă genul artistic „Ukiyo-e”.

Este vorba de un gen de picturi, respectiv de  litografii  produse în  Japonia  prin utilizarea tehnicii blocurilor de lemn, între secolele XVII și XX, care reprezintă peisaje, scene istorice sau scene teatrale. Ukiyo-e este genul artistic major al litografierii cu blocuri de lemn și se referă la impetuoasa cultură urbană care a explodat după  Restaurația Meiji. Deși clasele tradiționale ale societății japoneze erau îngrădite de numeroase restricții, clasa comercianților în creștere și înflorire era practic „în mișcare”, precum o apă curgătoare se deplasează de la  izvor  înspre vărsarea sa în mare.

Acest gen artistic, care a ajuns să fie de mare popularitate în timpul culturii metropolitane Edo din timpul celei de-a doua jumătăți a secolului al XVII-lea, își are originile în lucrările monocromatice în  tuș  ale lui  Hishikawa Moronobu. La început a fost utilizat doar tușul negru și abia în anii 1700  a fost inventată și promovată tehnica litografierii policrome.

În cadrul vernisajului, alături de discursurile curatorilor Alexandru Chituță și Andreea Foanene, va fi organizat un tur ghidat al expoziției, oferit publicului de colecționarul George Șerban. Vizitatorii vor fi serviți cu supă tradițională japoneză, iar librăria Cărturești va expune o selecție de cărți și produse nipone.

Vernisajul este programat vineri 28 ianuarie la ora 14, iar expoziţia va putea fi vizitată până în 22 aprilie, de miercuri până duminică între orele 10:00 și 18:00.

 

R.I