Miercuri, 19 ianuarie 2022, la Secția de Arte „Deliu Petroiu” din cadrul Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel” a avut loc un eveniment important pentru cultura timișoreană. În prezența reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Timiș, Bibliotecii Județene Timiș, unităților de învățământ vocaționale precum Liceul de Arte „Ion Vidu”, Timișoara, Liceul de Arte Plastice, Timișoara, Palatul Copiilor, Timișoara, dar și a artiștilor din sfera artelor plastice sau domeniului muzical sau din partea unor Asociații culturale de profil, a fost oficializat un parteneriat între Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, Secția de Arte „Deliu Petroiu” și Inspectoratul Școlar Județean Timiș.


„După consultările pe care le-am avut cu colegii mei de breaslă și la nivelul Inspectoratului Școlar, dar și în cadrul unor asociații de profil, am convenit să lărgim puțin sfera activității și să nu fie doar un simplu simpozion, ci să abordăm mai multe probleme simultan. Pentru că avem o colaborare deosebită cu Biblioteca Județeană, Secția de Arte, dorim să încheiem oficial un parteneriat. Avem un moment în care oficializăm o colaborare instituțională. Alt aspect pe care-aș vrea să-l punctez este agenda culturală a Inspectoratului Școlar împreună cu Biblioteca Județeană, agendă oficială a unor evenimente care deja prind continuitate”, a spus, în deschiderea acestui moment, Ladislau Domolki, inspector activități extrașcolare din cadrul Inspectoratul Școlar Județean Timiș.


Cu prilejul încheierii acestui parteneriat interinstituțional, a fost anunțată agenda principalelor activități cultural-artistice desfășurate de I.Ș.J. Timiș în colaborare cu B.J. Timiș pentru perioada anului școlar curent, evidențiindu-se la acest capitol, Concursul Național de Reviste Școlare, dar și alte competiții ce urmează să fie inaugurate la B.J. Timiș, Secția de Arte, printre care amintim aici, proiectul „In memoriam «Nicolae Pușcașu»”, un concurs național, „Importanța artelor în dezvoltarea tinerilor” și un concurs de meșteșuguri.
Despre activitățile parteneriale în contextul programului „Timișoara - Capitală Europeană a Culturii”, s-a menționat că se intenționează organizare a două concursuri, unul de arte vizuale și unul de cultură generală.
În prezența artiștilor vizuali, Sebastian Alexa, Nicolae Dărăștean, Ladislau Domolki, Steluța Guțiu și Dana Olariu, a fost vernisată expoziția „Peisaje românești”, iar prezentarea acestei expoziții a revenit domnului profesor Dan Băcilă, Inspector Școlar, specialitatea Arte, din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Timiș. Domnia sa, în discursul rostit cu acest prilej, a vorbit despre importanța artelor în Banat, „despre bogata tradiție muzicală și artistică de aici” și a integrat munca celor cinci artiști vizuali care și-au dăruit harul lor pentru înfăptuirea acestei expoziții, în contextul artelor frumoase bănățene, într-un climat al artelor „plin de culoare, plin de savoare, de lucruri frumoase care se cer continuate”.


„Cred că trebuie să remarcăm, fără să greșim foarte mult, că este o expoziție de un nivel foarte înalt”, a spus inspectorul de specialitate, dr. Dan Băcilă, care, apoi, a apreciat, pe rând, munca fiecărui artist dintre cei care au expus și a încheiat momentul oratoric, mulțumindu-le creatorilor de frumos care au prezentat lucrările domniilor lor în expoziție, „îi felicit pe toți, le mulțumim pentru lucrări, pentru prezență, pentru abnegație și seriozitate. Sunt colegi de-ai noștri din sfera învățământului, care-au avut contact și sunt în preajma învățământului, deci, cunosc foarte-foarte bine ceea ce-nseamnă dragostea de a produce, de a face, de a împărtăși din frumos, din experiența fiecăruia și de a duce mai departe aceste lucruri minunate”.


A urmat cuvântul rostit de artiști, dr. Stela Guțiu subliniind importanța pe care Biblioteca Județeană Timiș o acordă artei, spunând despre acest loc de cultură că, „este casa sufletului pentru artă, este deschiderea pentru cultură și sunt o surpriză de an nou, 2022, aceste peisaje românești. Important este pentru noi să desăvârșim actul cultural în medii sau cu ocazii mai puțin propice”. În continuarea momentului oratoric, doamna Guțiu a vorbit despre Asociația Culturală „Prezent” pe care o conduce cu multă pasiune și dragoste, despre proiectele expoziționale pe care urmează să le susțină „Prezent” de-a lungul acestui an 2022, printre acestea distingându-se aniversarea unui secol de la Încoronarea suveranilor Regatului României Întregite, Regele Ferdinand I și Regina Maria, la Alba Iulia, 15 octombrie 1922 și comemorarea celor 95 ani de la trecerea întru eternitate a Regelui Întregitor Ferdinand I al României, 20 iulie 1927. Pentru a marca aceste momente din istoria României, Asociația Culturală „Prezent” va inaugura la Timișoara o expoziție internațională, pentru că, a spus dr. Stela Guțiu în discursul rostit la vernisaj, „întotdeauna trebuie să dăm predecesorilor noștri ceea ce li se cuvine, căci fără ei, astăzi, nu am fi aici”.
Unul dintre componenții activi ai asociației „Prezent”, artistul acuarelist Sebastian Alexa, și-a exprimat bucuria pentru că, acum, în această perioadă dificilă în care pandemia pare să izoleze individul, „lucrurile se mișcă”, iar arta se ridică deasupra problemelor curente oferind frumos și socializare.
Graficianul și desenatorul timișorean Nicolae Dărăștean a vorbit despre lucrările pe care le-a expus, lucrări în care reprezintă peisaje urbane și rurale din Muzeul Satului Bănățean, din Muzeul „Astra” din Sibiu și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, dar și detalii arhitecturale din clădirile Timișoarei, clădiri despre care a spus că „ar trebui conservate, pentru că multe din detaliile pe care eu le-am reprezentat aici, și porți din Timișoara, astăzi nu mai există”.
De-a lungul acestui eveniment, au avut loc câteva momente muzicale, în interpretarea solistelor Ingrid Nicolaescu și Antonia Rădulescu. Din partea Inspectoratului Școlar Județean Timiș și a clubului „Lions” din Timișoara, au fost acordate diplome și plachete participanților la activități educative de voluntariat.
Expoziția „Peisaje românești” rămâne pentru vizitare în spațiul secției de arte a bibliotecii județene Timiș, pentru vizitare, până în data de 28 ianuarie 2022.

Cornel Seracin