Lidia Ștef Vărșândan și-a început universul artei, pictând intens, odată ajunsă în Spania, acolo unde, din anul 2005, a devenit artist vizual. Despre talentul său descoperit în Spania, artista ne-a mărturisit că, „acolo am descoperit că știu mai multe decât gândeam că știu în domeniul picturii, și Barcelona a fost muza mea. Țineam acest talent bine închis într-o cutiuță, dar acolo, dintr-o dată, a izbucnit. Acolo am cunoscut arta lui Gaudí, acolo mi s-au deschis toate orizonturile și am început să pictez, m-am descătușat în pictură”.
Universul artei Lidiei Ștef Vărșândan este foarte vast și cuprinde povești, vise, bucurii, întristări, întrebări, căutări, fiind un tot unitar, plin de mister și frumusețe. „Pasiunea pentru artă am moștenit-o de la tatăl meu. Tatăl meu picta, și, când eram mici, îl vedeam des pictând. Se relaxa. De acolo am descoperit că am și talent. Am participat la diverse concursuri, de acuarelă, de acrilic. Pictez și-n acuarelă. La școală cam asta făceam”, ne-a spus artista.
De câțiva ani, Lidia Ștef Vărșândan a deschis Galerie de Artă în propriul apartament, un loc luminos și primitor care încântă prin frumusețea lucrărilor expuse. Referitor la prima lucrare realizată și prezentă în galerie, doamna Vărșândan ne-a povestit de unde s-a inspirat: „am participat la un serviciu religios, într-o biserică și ni s-a dat cadou o felicitare cu o imagine. Nu știu ce efect a avut acea imagine asupra mea, dar a fost unul extraordinar, chit că a mai durat vreo jumătate de an ca să mă hotărăsc să desenez, pentru că a fost o felicitare care a fost extraordinar de frumoasă și am adus-o în stilul meu. Din acel moment, nu m-am mai oprit din artă”.
Multe din lucrările Lidiei Ștef Vărșândan sunt realizate în tehnica digitală, arta digitală îmbinând conceptele tradiționale cu performanțele spațiului virtual, altele, în abstract, pictura abstractă fiind redată prin tehnicile vitraliului, fals-vitraliului, ink alcohol, panpastel, toner.
Tehnica toner este utilizată de artistă în realizarea portretelor, această tehnică învățând-o atunci când a lucrat portrete. În această tehnică se lucrează cu pensule speciale pe hârtie, anumite „pensule pun tonerul, îl electrizează pe hârtie, altele îl iau de pe hârtie”, ne-a spus Lidia Vărșândan. Această tehnică a învățat-o în Spania, cu ajutorul ei reușind să realizeze foarte repede portretele. În picturile sale, artista utilizează rășina, aceasta completând armonios creațiile și conferindu-le o anumită apropiere de pictura baroc prin faptul că privitorul are o perspectivă iluzionistă, elementele din rășină extinzând imaginea pictată dincolo de limitele picturii realizate, fiind un ornament aparte al creației.
Spațiul extraterestru ocupă un loc important în creațiile artistice ale Lidiei Ștef Vărșândan. „Citeam foarte multă literatură S.F. când eram tânără. Acum am acces la documentare S.F., iar de acolo mă inspir foarte mult. Picturile cu această temă le fac, digitale, pe calculator”, ne-a spus artista.
Bogăția tehnicilor pe care le cunoaște în artă au remarcat-o la Școala de Arte din Timișoara, Lidia Ștef Vărșândan surprinzând plăcut colegii și profesorii cu aceste tehnici și materiale noi pe care le-a cunoscut în Spania. Pentru harul său deosebit, pentru tehnicile și materialele inedite, doamna Vărșândan a absolvit Școala de Arte la Timișoara în doar doi ani, 2017-2019, la specializarea pictură-artă decorativă, clasa prof. Lucia Kolla Stoica.
Artist al Asociației Artiștilor „Romul Ladea”, Timișoara, din 2017, Lidia Ștef Vărșândan a învățat, în 2018, ceramică-modelaj cu ceramistului maramureșean Daniel Leș, însă baza artei sale este pictura. În 2019, a intrat în Asociația „Prezent”, iar în cadrul acestei asociații a desfășurat o intensă activitate pe tărâmul picturii, participând la numeroase expoziții de grup, atât în Timișoara, cât și în alte orașe din țară.
„De «Prezent» am aflat când eram la Școala de Arte. Prima întâlnire a fost la un vernisaj, unde aveau colegele mele de la «Prezent» o expoziție. Acolo am luat legătura cu Stela, m-au acceptat în grup și particip. În 2019 am avut prima expoziție în cadrul Asociației «Prezent», la Biblioteca de Artă de la Bastion. Cu «Prezent» am participat tot timpul la expoziții. Am colaborat foarte mult cu Mihai Teodor Olteanu, care m-a și scos din confortul meu. Am expus și la Galeria «Lumina Îngerilor» și la Muzeul Banatului, invitată de Mihai, în expoziții de grup”, ne-a spus artista.
Printre expozițiile de grup în care a participat în cadrul asociației „Prezent”, o distincție aparte revine celei cu titlul „Călător prin Timișoara”, Lidia Ștef Vărșândan prezentând aici, printre alte lucrări, o creație în care, cu multă măiestrie, a realizat Piața Libertății din Timișoara, cu unul din monumentele ei vechi, „Coloana Fidelității”. Lucrările inspirate din monumentele Timișoarei sunt digitale și fuzionate (realizate în photoshop). „Am lucrat digitalul (acele culori din spate, precum curcubeul), apoi l-am fuzionat cu grafica lui Nicu Dărăștean și cu poza foarte veche cu Timișoara. După aceea l-am imprimat pe canvas și am venit cu acele efecte (cu patină, crăpături, ca să-i dau un alt look)”, ne-a mărturisit artista referindu-se la creația în care a redat vechea Piață a Libertății din Timișoara, cu acel monument numit „Coloana Fidelității”.
Arta decorativă are un loc aparte în universul Lidiei Ștef Vărșândan. Toate creațiile sale de artă decorativă își au inspirația în lumea internetului, de acolo artista reușind să învețe foarte multe. De asemenea, un rol important în inspirația artei Lidiei îl au străzile Barcelonei, pline cu pictură și bijuterie.
Despre Galeria de Artă de la Timișoara, Lidia Ștef Vărșândan ne-a relatat: „Totdeauna am căutat și-n Spania locuință unde pot să-mi pun picturile, iar când m-am întors aici, apartamentul l-am renovat, am făcut toți pereții albi, exact cu gândul că voi pregăti galeria și voi invita persoane doritoare să vadă picturile. De aici s-a născut această galerie și, poate, și din comoditate...” .
Născută în Timișoara, în anul 1961, Lidia Ștef Vărșândan nu a realizat până acum vreo expoziție personală în orașul său natal, doar în Spania, în timp ce participa la diferite târguri de artă.
Despre arta sa, artista spune că, „sunt un pictor rebel, precum îmi este firea. În pictură nu mă preocupă să respect nicio regulă sau tehnică. Pictez în funcție de inspirație și moment. Pentru mine a picta este ceva magic ce mă farmecă și mă vrăjește. Pentru anul 2022, în primul rând, aș vrea să se termine odată cu acest virus care a nenorocit foarte multe familii, apoi, sănătate, pentru că, dacă există sănătate, drumul ne este deschis spre orice ne propunem să realizăm”.

Cornel Seracin
Foto: ziarul TIMISOARA și colecția personală a Lidiei Ștef Vărșândan