La sfârșitul anului 2020, mai exact pe 23 decembrie, a fost luată o decizie oficială de către Parlamentul European și Comisia Europeană, privind amânarea din 2021 în 2022 a anului în care Novi Sad (Serbia) va deveni Capitală Europeană a Culturii și din 2021 în 2023 a anului în care Timișoara (România) și Elefsina (Grecia) vor deține titlul, din cauza virusului chinezesc. Această decizie a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că Novi Sad este începând din anul 2022, pe toată durata lui, Capitală Europeană a Culturii, împreună cu Kaunas (Lituania) și Esch (Luxemburg).
Ceremonia oficială de deschiderea a avut loc pe 13 ianuarie 2022, în capitala Provinciei Autonome Voivodina, Novi Sad, Serbia. Cunoscută sub numele de „Doček”, ceremonia este o sărbătoare simbolică a Revelionului în Serbia și are un rol special în titlul ECoC al lui Novi Sad.
Administratorul public al județului Timiș, Marian Constantin Vasile a fost prezent la deschiderea oficială a anului Capitalei Europene a Culturii 2022, Novi Sad, Serbia. În cadrul delegației, administratorul public al județului Timiș a fost însoțit de reprezentanți ai administrației județului implicați în activități de promovare a turismului.
Scopul deplasării a fost realizarea uni schimb de experiență și de bune practici cu reprezentanții statului sârb în ceea ce privește provocările pe care le presupune organizarea evenimentului de deschidere, dar și a întregului program cultural, în perspectiva anului 2023, când Timișoara va deține, la rândul ei, titlul de Capitală Europeană a Culturii.
În cadrul delegației, reprezentanții C.J. Timiș au purtat discuții cu membri ai delegațiilor U.E., Comisiei Europene, Ministerului Culturii și Guvernului Serbiei, cât și cu oficialități locale și ale provinciei Voivodina.


„Experiența de la fața locului și discuțiile cu organizatorii, la cald, chiar după ce au pus la punct ultimele detalii, sunt importante pentru oricine dorește să evite greșelile și să preia exemple de bună practică. Am lansat autorităților provinciei o invitație, cu șanse foarte mari să se concretizeze, pentru intensificarea colaborării, în special pe cultură, care să culmineze cu un eveniment, în decembrie 2022, organizat de C.J. Timiș. Este un moment unic și foarte important în istoria euroregiunii, pentru că avem două capitale europene ale culturii foarte apropiate din punct de vedere spațial și temporal, acest fapt conducând la amplificarea unității, prosperității și evoluției comune a comunităților noastre”, spune Marian Vasile.


Consiliul Județean Timiș este unul dintre cei trei parteneri finanțatori, cu un angajament de cel puțin 5 milioane euro, cât și un puternic susținător al proiectului cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii, succesul acestuia însemnând un câștig pentru întregul județ.


Cornel Seracin