Pasionații de istorie sunt invitați sâmbătă, 15 ianuarie, la trei tururi gratuite organizate de specialiștii de la Muzeul Național al Banatului. Acestea vor cuprinde vizite la expozițiile găzduite de Bastionul Theresia, și anume: „Arme de foc”, „Muze la muzeu” și ”Tarantule vii”.

”Tururile de sâmbătă vor fi conduse de colegii noștri Marius Cornea, Zoran Markov și Rebeca Ostan și vor începe la orele 11, 13 și 15. Fiecare tur va dura 40 de minute, acestea din urmă fiind dedicate exclusiv uneia din cele trei expoziții ce pot fi vizitate. Nu durează atât pentru că s-ar ”sări” peste lucrări, ci pentru că un tur ghidat presupune construirea și dezvăluirea unor ”scurtături” altfel nevăzute, care ne permit să observăm mai mult deodată și, totodată, mai bine”, transmit reprezentanții instituției de cultură.

Expoziția ”Arme de foc” cuprinde archebuze medievale, shishane otomane, puşti orientale, dar și pistoale de tipul celor folosite de Mărgelatu. Sunt piese unice, deosebit de valoroase pentru istoria spaţiului bănăţean, cum ar fi pistoalele atribuite ultimului paşă de Timişoara, pistolul cu cremene care i-a aparţinut lui Victor Vlad Delamarina sau „piperniţa” juristului timişorean Gozsdu Elek.

Vizitatorii vor mai putea vedea pistoale de duel din secolul al XIX-lea, puşti şi pistoale balcanice cu cremene aduse ca pradă de război în anul 1878, după pacificarea Bosniei şi diverse arme militare din secolele XIX-XX.

Expoziția ”Muze la muzeu” aduce în atenția publicului mai multe articole vestimentare care aparțin unei perioade marcate de mari evenimente istorice: sfârșitul Imperiului Austro-Ungar, cele două războaie mondiale și instaurarea comunismului. Sunt prezentate obiecte precum pantofi, bijuterii, dar și pălării care au fost confecționate în fosta fabric de profil din Timișoara.

Nu în ultimul rând, expoziția ”Tarantule vii” îi ”întâmpină” pe timișoreni cu 60 de exemplare, din 50 de specii de pe patru continente, din toate habitatele naturale
în care acestea trăiesc.

Evenimentul este organizat sâmbătă 15 ianuarie, pentru a marca Ziua Culturii Naționale. (R.I.)