Mai multe pălării de epocă sunt expuse în mansarda B2 a Bastionului Theresia și pot fi văzute de cei pasionați de istoria modei bănățene. Acestea au fost realizate de-a lungul timpului în celebra fabrică de pălării din Timișoara care și-a început activitatea în anul 1900, pe Șplaiul Nicolae Titulescu. La început au fost angajate 250 de persoane și potrivit specialiștilor de la Muzeul Național al Banatului, era singura fabrică din monarhie, apoi singura din România.
Îndiferent de materialul din care au fost confecționate, din pâslă sau din materiale ușoare, din paie, decenii la rând pălăriile de la Timișoara au străbătut lumea, aflându-se în topul preferințelor oamenilor de pe mai multe continente.
Erau apreciate în special cele destinate femeilor, lucru explicabil de altfel. Dacă pălăriile bărbătești își modificau mai greu și mai rar forma, moda celor pentru doamne era într-o continuă schimbare, fapt ce i-a obligat pe reprezentanții fabricii să se adapteze noilor curente.
Naționalizarea din 1948 a însemnat o schimbare. Reutilarea fabricii s-a făcut în anii ’60 și producția a crescut de cinci ori. Foarte multe dintre produsele fabricate erau exportate, iar faima lor era pe măsura calității produselor. Pălăriile din Timișoara au ajuns să fie expuse în saloane din toată lumea: New York, Tokyo, Bagdad, Buenos Aires, Beijing și Paris.
După revoluție fabrica s-a numit Paltim, dar din păcate, ceea ce a rezistat războaielor, nu a putut supraviețui politicii României post-decembriste. Totuși, pentru istoria țării noastre și a Banatului, fabrica de pălării rămâne un brand de referință care a demonstrat în timp că valoarea nu are granite.
În prezent, mai multe pălării de epocă realizate la Timișoara pot fi admirate în cadrul unei expoziții pe care Muzeul Național al Banatului o găzduiește în mansarda B2 a Bastionului Theresia. Reprezentanții instituției au dat asigurări că articolele vor fi expuse cel puțin până la sfârșitul lunii ianuarie și pot fi văzute de marți până duminică, între orele 10 și 18.

R.I.
Sursă foto: Muzeul Național al Banatului