Duminică 23 ianuarie, Teatrul Național din Timișoara va pune în scenă spectacolul „O scrisoare pierdută”, după Ion Luca Caragiale. Este vorba de o comedie de moravuri sociale și politice, așa cum a fost numită de critici, scrisă în anul 1884, dar subiectul este unul cât se poate de actual în societatea contemporană.
Acțiunea are loc în provincie, în timpul unei campanii electorale. Avocatul Nae Cațavencu vrea să fie ales cu orice preț, drept pentru care nu se sfiește să îl șantajeze pe Ștefan Tipătescu, tânărul prefect al județului, cu scrisoarea de amor pierdută de iubita acestuia, Zoe Trahanache, soția șefului local al partidului. Zoe se folosește de toate argumentele pentru a-și convinge iubitul și soțul să cedeze șantajului și, deși izbutește, politica „de la centru” impune un necunoscut: Agamemnon Dandanache. Între timp, versatul Zaharia Trahanache nu stă degeaba, balanța se înclină în sens invers, șantajistul devine șantajat, ședința de numire oficială a candidatului se încheie cu o bătaie organizată de polițistul Ghiță Pristanda, iar Cațavencu își pierde pălăria în care a ascuns scrisoarea buclucașă, care cu ajutorul „Cetățeanului turmentat” ajunge din nou în posesia frumoasei și necugetatei Zoe.


Potrivit paginii oficiale a Teatrului Național Timișoara, distribuția spectacolului va fi următoarea:
Matei Chioariu ( Ștefan Tipătescu )
Doru Iosif ( Agamemnon Dandanache )
Romeo Ioan ( Zaharia Trahanache )
Cătălin Ursu ( Iordache Brânzovenescu )
Ion Rizea ( Nae Cațavencu )
Adrian Jivan ( Cetățeanul turmentat )
Bogdan Spiridon ( Ghiță Pristanda )
Andrei Zgăbaia ( Popescu )
Ionuț Iova ( Ionescu )
Andrei Chifu ( Tache Farfuridi )
Claudia Ieremia ( Zoe Trahanache )

Regia Artistică: Ada Lupu Hausvater

Spectacolul este programat Duminică 23 ianuarie, cu începere de la ora 19. Biletele au prețuri cuprinse între 30 și 80 de lei și pot fi cumpărate de la casieriile Teatrului Național dar și online, de pe pagina oficială a instituției: www.tntimisoara.com.

(R.I.)
Sursă: Teatrul Național Timișoara