Revista tipărită „Helion” a ajuns, în anul 2021, la numerele 3-4. În cele 80 de pagini ale acestei ediții, cititorul pasionat de science-fiction și fantasy are de unde alege.
Întreaga ilustrație a revistei, inclusiv coperta, este realizată de către istoricul și criticul de artă timișorean, dr. Gabriel Kelemen. Editorialul, cu titlul „Helionul și EUROCONUL”, îi aparține redactorului-șef al revistei, profesorul Cornel Secu.
„Laboratorul S.F.”, rubrica dedicată literaturii s.f., reprezintă aproape jumătate din revistă (paginile 4-43). La această rubrică se pot citi proze semnate, Rodica Bretin („Poarta Stelară”), Laura Ceica („Pastila de Venus - Moda galactică”, „Pastila de Sâmbătă”), Ionuț Manea („Tao Pixe - Marele Timp”), Cristian Negreanu („Liniște pentru Muramono”), Daniel Botgros („HEGOI”), Luminița Manole („Grupaj de povestiri scurte din «Marea iubire»”), Dragoș Tudose („Voi reveni într-o zi”), Domnica Rîf („Transformări”).
Semnalul editorial al acestei ediții este „Amurgul Elkilor” (paginile 60-62), volum de povestiri al Rodicăi Bretin, „o uluitoare tapiserie de cuvinte ţesută din întâmplări şi personaje de acum 30.000 de ani, un subiect unic până acum în literatura română”. Volumul a apărut anul acesta, la Editura „Creator” din Brașov.
De asemenea, în paginile revistei poate fi citită recenzia romanului Biancăi Sol, „Majestique” (paginile 68-70), un excelent roman de ficțiune speculativă, laureat, anul acesta, cu premiul „Chrysalis” de Societatea Europeană de Science-Fiction, la ediția EUROCON-ului, ediție ce s-a desfășurat la Fiuggi, în Italia și nominalizat la Premiile Naționale de Science-Fiction, pentru anul 2020, categoria „Roman”.
Cronica de film este semnată, Bianca Sol, care prezintă filmul științifico-fantastic de acțiune, „Războiul de mâine” („The Tomorrow War”), iar la „Opinii”, redactorul-șef al revistei, profesorul Cornel Secu, prezintă, sub titlul „Amalgam”, volumul de povestiri „Fata de pe Drumul Mătăsii”, scris de Liviu Surugiu, unul din scriitorii de elită ai s.f.-ului din România.
Un interviu (paginile 62-64) incitant cu Peter Seyferth, profesor la Universitatea „Ludwig Maximillian” din München, distins în acest an cu Premiul Internațional „Helion”, le oferă cititorilor răspunsuri aplicate privind evaluarea s.f.-ului european, dar și considerații estetice asupra narativității în s.f. și utopii.
O nota specială pentru cele patru eseuri de la rubrica „Alterantive”, unde întâlnim semnături de prestigiu: Stefan Borbely, Arno Behrend, Constantina Raveca Buleu și Mircea Băduț. Două semnături ilustre, Șerban Foarță („Lamentul Omului-de-Apă”) și Eugen Dorcescu („Armonia hermetică a cosmosului”), ridică gradul de atractivitate intelectuală al revistei.
În paginile revistei nu a fost uitat profesorul Tudor Beșuan, unul dintre importanții membri ai clubului „Helion”, distinsul profesor trecând la cele veșnice anul acesta, la începutul lunii august. Pagina 74 a revistei este dedicată memoriei profesorului Tudor Beșuan (1940-2021).
Rubrica „Zig-Zag” se deschide cu anunțul Revelionului S.F., eveniment organizat de Clubul „Helion” din 1985, ajuns anul acesta la cea de-a XXXVII-a ediție, urmând să aibă loc în 28 ianuarie, de la ora 19. Din cele ce pot fi citite în cadrul acestei rubrici, amintim aici articolul semnat, Adrian Bancu, „Spacers Festival 2021”, Asociația Culturală „Spacers” încercând să construiască o platformă pentru conectare la o muzică specială și își propune un program pe termen lung, cu obiective distractive, educative și informative, menit să ajute „la creșterea interesului și dezvoltarea aptitudinilor pentru capacitățile artistice, muzicale, de cunoaștere științifică”. Unul dintre proiectele Asociației este un Festival al muzicii electronice, prima ediție a acestui Festival desfășurându-se anul acesta, în zilele de 30 și 31 octombrie, în mediul on-line.
Așa cum se poate vedea și pe coperta a doua, anul 2021 este cel mai glorios an din cei 41 de existență ai clubului: șapte Premii obținute la ROMCON (Convenția Națională de Science Fiction) și două premii obținute la EUROCON (Convenția Europeană de Science Fiction).
Paradoxul este că, în cel mai ilustru și laureat an din existența „Helion”-ului, Casa de Cultura a Municipiului Timișoara, de care aparține clubul „Helion” din 2012, nu i-a acordat atenția cuvenită, alegând să nu se implice în vreo formă de susținere a clubului și revistei „Helion”.
Cornel Seracin