Expoziția intitulată „Cromatica trăirilor mele artistice” este prima „personală” a artistei timișorene Steluța Guțiu în galeria al cărei proprietar este, Galeria de Artă „Armonii Cromatice” din Timișoara.
Luna decembrie este o lună de iarnă, o lună în care, cu toții ne amintim cu mult drag momentele copilăriei, când, la gura sobei, ascultam poveștile citite de părinți sau bunici. Iată că, într-o zi de 9 decembrie a anului 2021, chiar în ajunul zilei sale de naștere, Steluța Guțiu, artista care a început să picteze încă din fragedă copilărie, și-a adunat prietenii iubitori ai artei și a decis să le ofere tuturor arta sa, povestindu-le câte ceva din universul său artistic.
„Arta expozițională m-a preocupat toată viața. Am început, în partea aceea de copilărie în care fiecare din noi mâzgălim (așa cum spun părinții noștri). Așa am început, mâzgălind cu cărbunele prin sobă, pe fețele de masă albe. În finalul finalurilor m-am întors, la senectute, cu o înverșunare, după cum vedeți și-n lucrările din expoziție, în artă, arta care mi-a fost hrana sufletului toată viața”, a mărturisit artista la vernisajul expoziției.
Din clasa întâi și până în clasa a patra, Steluța Guțiu a fost ajutată pe calea artei de învățătoare, după care, în timpul gimnaziului (clasele V-VIII), a întrerupt învățarea artei, dar a revenit în timpul studiilor liceale, când profesorul de desen a susținut-o pe calea sa artistică.
A studiat la Facultatea de Construcții din cadrul Politehnicii din Timișoara, pentru că a decis să se perfecționeze în activitățile sale, iar după ce a încheiat studiile a pus bazele secției cu predare în limba germană și a contribuit cu parteneriate între Universitatea Politehnica din Timișoara și Universitatea din Gratz (Austria).
Coeziunea și căldura maternală a artei le-a dobândit din familie, pentru că, așa cum spunea dr. Gabriel Kelemen, vicepreședinte al U.A.P., filiala Timișoara, în momentul oratoric din deschiderea expoziției, fără această căldură maternală un artist adevărat nu poate fi un „creator bun”. „Aveți în plin centru al artei o MAMĂ care-și arată acest Suflet Bogat și foarte complex. Mă bucur foarte mult și o îmbrățișez pe unda ectoplasmei”, a conchis distinsul istoric și critic de artă timișorean, dr. Gabriel Kelemen, în rostirea de la vernisajul expoziției.
A urmat cuvântul artistei, un moment oratoric scurt, prin intermediul căruia Steluța Guțiu a prezentat invitaților arta sa din expoziție. Expoziția începe cu o familie de cucuvele, cucuveaua fiind considerată în folclor o pasăre care vestește relele, însă, în realitate, așa cum a mărturisit artista, această pasăre „vestește trecerea de la noapte la zi”. Momentul în care canoistul român-lipovean Ivan Patzaichin, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară și triplu laureat cu argint, a plecat în lumea lui, nu lipsește din lucrările expoziției, artista mărturisind că „am făcut o escală în Deltă, de dragul sportivului meu preferat”. Din expoziție nu lipsesc marinele, și, pentru că bunica artistei a fost din comunitatea șvabilor, porturile de svăboaică nu lipsesc din lucrările expuse. De asemenea, pe pânzele de pe simezele galeriei nu lipsesc nuferii, cherhanaua, portretul feminin, auto-moto velo și, nu în ultimul rând, autumnalele. Artista a mărturisit că s-a inspirat în realizarea lucrărilor de la colegii din Asociația „Prezent”, lucrând în foiță, colaje și alte tehnici pe care vizitatorii acestei expoziții sunt așteptați să le descopere.
Inginer constructor de profesie, Steluța Guțiu a avut participări la proiectare şi asistenţă de specialitate precum Canalul Dunăre-Marea Neagră sau regularizarea unor râuri, dar, marea sa iubire a rămas arta, arta pe care a prezentat-o prin amploarea tematicii sale, peste tot în lume, de la orașul în care activează în acest domeniu, Timișoara, în întregul județ Timiș, în întreaga României, dar și peste hotarele acestei țări.
Sigur, la vernisajul expoziției „Cromatica trăirilor mele artistice” nu au lipsit invitații din Serbia, comunitatea românilor de aici fiind prezentă, acum, în număr redus datorită situației impuse de pandemie. O atenție deosebită artista a acordat invitaților speciali de la Vârșeț, acolo unde a avut parte de o primire de înalt oaspete și a prezentat o primă expoziție de curând: „Există români pretutindeni și există români care țin la românitate mai mult decât noi cei care trăim în această țară. Cinste vouă!!!”, a spus artista referindu-se la invitații din comunitatea românilor din Serbia.
Dintre creațiile marilor pictori din arta universală, Steluța Guțiu admiră picturile lui Rembrandt, iar din arta românească contemporană, creațiile lui Sabin Bălașa. „Sunt genul de om care iau din energiile celor din jurul meu, cred, și dau cu aceeași plăcere sau bucurie. Foarte important este că, acest Locaș-Galerie de Artă este pentru toată lumea. Este Dar de Dar”, a mai spus artista în cuvântul rostit la vernisajul expoziției.
Iar pentru că luna decembrie este luna sărbătorilor de iarnă, în care darurile din dar aduc multă bucurie în suflete, la Galeria de Artă „Armonii Cromatice” va fi organizată, în preajma sărbătorii Crăciunului, o licitație, urmată de o expoziție, pentru Centrul de Copii al cărui coordonator este acuarelistul Sebastian Alexa.
Prezent la vernisajul expoziției din spațiul galeriei „Armonii Cromatice”, Ladislau Domolki, inspector școlar pentru activități educative extraşcolare în cadrul Inspectoratului Județean Timiș, a scos în evidență, în cuvântul rostit, câteva dintre caracteristicile omului de artă Steluța Guțiu: „Faptul că, peste tot unde a activat, doamna Guțiu și-a pus amprenta ca un coagulator al forțelor artistice, fie că a fost vorba de «Romul Ladea», fie că a fost vorba de Asociația «Prezent», fie că a fost vorba de grupurile coordonate la nivel școlar sau a colegilor de la Galeria «Armonii Cromatice», este foarte important pentru comunitatea artistică timișoreană, timișeană și nu numai, pentru că, după cum remarcăm, granițele Timișoarei și ale județului au fost de mult depășite (vorbim aici despre colaborări interjudețene, chiar și internaționale), și acest lucru este deosebit de important pentru un oraș ca Timișoara. Felicitări pentru acest minunat prilej oferit, prin această minunată expoziție, dar ce-am spus anterior, cred că subliniază rolul important pe care-l joacă dânsa în comunitatea artistică timișoreană”. La vernisajul expoziției a participat, alături de ceilalți invitați speciali, Marin Popescu, inspector general la Inspectoratul Școlar Județean Timiș.
Prin înființarea asociației non-profit „Prezent”, Steluța Guțiu și-a propus să susțină tinerii artiști, această inițiativă avându-și începuturile în problemele pe care artista le-a întâlnit în formarea sa artistică. Asociația vrea să fie contemporană cu problemele societății. Prin înființarea acestei asociații, artista a considerată că a venit momentul să ofere din cunoștințele sale mai mult celor care au nevoie în mod deosebit să învețe arta.
Pe lângă numeroasele expoziții de pictură inaugurate în țară, Steluța Guțiu a inaugurat expoziții personale și de grup peste hotare, în Germania, Belgia, Austria și a fost alături de colegii din Asociația Culturală „Prezent” cu o expoziție la New York.
Sigur, la vernisajul expoziției din spațiul galeriei „Armonii Cromatice” nu a lipsit muzica, tânăra interpretă Antonia Rădulescu încântând invitații cu două piese, una din repertoriu românesc („Mai frumoasă”, versuri Laura Stoica) și una din repertoriul internațional („I will always love you”).
În finalul vernisajului, Steluța Guțiu a conchis „Fiecare artist are arta lui proprie și încearcă să-și deschidă casa sufletului și să mulțumească pe toți cei care iubim arta în casa sau în mijlocul familiei”, după care a declarat expoziția deschisă.
Cornel Seracin
Foto: arhiva „Prezent”