De Ziua Internațională a Toleranței, în data de 16 noiembrie, în Timișoara se va deschide expoziția de carte a minorităților. Găzduită de secția Documentar-Periodice a Bibliotecii Județene Timiș, de la bastionul Terezia, corpul 3A, expoziția își va deschide porțile pentru public începând cu ora 18 și va putea fi vizitată până în 20 noiembrie, în intervalul orar 9 – 18.

<<Banatu-i fruncea>> reprezintă atât o laudă cât și un angajament, un angajament de a continua protejarea și promovarea valorilor care au făcut Banatul ceea ce este astăzi, un etalon de înțelegere culturală, de multiculturalism, spun organizatorii. 

Expoziția este parte a proiectului Cultura minorităților, contribuție la proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, ce reprezintă efortul minorităților din județul Timiș de a promova/proteja esența Banatului: multiculturalismul. 

În cadrul proiectului au avut loc reuniuni ale oamenilor de cultură bănățeni, ale reprezentanților minorităților din mass-media, activități de editare de carte, au fost organizate consultări și activități de colectare de carte de la minorități formându-se un fond de carte a minorităților, ce va face obiectul expoziției, urmând ulterior să fie donat Bibliotecii Județene Timiș.

Cultura minorităților este o inițiativă a Asociației Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană, și este realizat în colaborare cu asociațiile reprezentative ale minorităților din județul Timiș, cu asistență financiară din partea Consiliului Județean Timiș, prin programul Tim Cultura2021.

 

Pe parcursul expoziției se vor organiza următoarele evenimente:

16 noiembrie 2021, ora 18 - deschiderea oficială a expoziției

18 noiembrie 2021, ora 18 - prezentare de carte minoritatea maghiară

19 noiembrie 2021, ora 16 - lansare carte minoritatea aromână, „Descântecul  cuvintelor” – autor Victor Enache

20 noiembrie 2021, ora 16 - „Munro traio” prezentare minoritatea romă

20 noiembrie 2021, ora 17 - prezentare de carte minoritatea sârbă

 

Accesul la evenimente se va face în conformitate cu legislația în vigoare.

 

Ioana NICOLESCU