Asociaţia Nonprofit „Prezent” a inaugurat la Vârșeț, în Serbia, o primă expoziție temporară de pictură ca urmare a protocolului de colaborare încheiat cu Revista de Literatură, Artă şi Cultură Transfrontalieră „Lumina” a Casei de Presă şi Editura „Libertatea” din Panciova. Intitulată „Armonii cromatice între Serbia şi România”, expoziția a avut vernisajul vineri, 22 octombrie, la Căminul Armatei din Vârșeț, lucrările ce compun această primă expoziție fiind realizate de 33 de artiști, atât din România, cât și din Serbia.
În expoziție se află 62 de lucrări cu tematică şi tehnică mixtă, realizate de 26 pictori din România şi şapte din Serbia (Emil Sfera, Violeta Ţăpârgea, Aneta Gaşpar, Ramona Magda, Ghertruda Lelea Morgenstern, Viorel Nikolajević şi Jelena Cvetković-Vragović).
Dintre artiştii din România care au fost prezenți la deschiderea expoziţie de la Vărșeț, sau numărat: Ana-Maria Apostol, Deiana David, Cristian Ghera, Maria Hadiji, Daniela Lukacs, Simona Molnár, Dana Patraşcu, Adriana Stamatin şi preşedinta Asociaţiei „Prezent”, dr. Stela Guţiu.
La Vârșeț, artiștii „Prezent” s-au bucurat de o atenție deosebită din partea oficialităților și colegilor lor artiști din Serbia și au fost invitați în atelierele de lucru ale maeștrilor, dr. Dura Pavkov (președintele U.A.P. Vârșeț) și Corneliu Zeana (sculptor), ambii fiind participanți la inaugurarea expoziției de la Căminul Armatei din Vârșeț.
La Vârșeț, artiștii „Prezent” au vizitat crama de vinuri aflată în clădirea „Helvecija”, clădire care, după reconstrucția din 2019, reprezintă un omagiu celebrei istorii a viticulturii și vinificației din Serbia. Ridicarea clădirii „Helvecija” în anul 1880 a reprezentat punctul culminant al epocii de aur a viticulturii din Vârșeț. Această clădire magnifică și semnificativă din punct de vedere istoric a fost ridicată de către comerciantul de vinuri elvețian Bernard Staube, iar astăzi clădirea găzduiește „Vinăria Drašković”, fiind o facilitate unică pentru turismul viticol la poalele dealului Vârșeț.
La vernisajul expoziției s-au adresat celor prezenți, Davor Stojković, directorul Centrului de Cultură din Vârşeţ, Miroslav Lepir, membru în Executivul Oraşului Vârşeţ, responsabil pentru învăţământ, Daniel Bala, ministru consilier la Consulatul României la Vârşeţ, Mariana Stratulat şi Valentin Mic, director, respectiv director adjunct al C.P.E. „Libertatea”, precum şi Mărioara Sfera, redactor al revistei „Lumina” și dr. Stela Guţiu, președinte Asociația Nonprofit „Prezent”.
Profesor Mărioara Sfera a transmis câteva cuvinte de bun venit oaspeților din România, apoi a vorbit despre colaborarea cu Asociația Nonprofit „Prezent” și a subliniat importanța acestui eveniment, care își propune să creeze și să cultive o punte de cooperare între artiștii din Serbia și România. Dr. Stela Guțiu, președinte al Asociației Nonprofit „Prezent” din Timișoara a avut onoarea să declare deschisă expoziția.
Vernisajul acestei expoziții a fost urmat de un colocviu literar și o întâlnire a artiștilor plastici.
De asemenea, cu prilejul acestui eveniment expozițional, prin implicarea Asociației „Prezent”, Radio Timișoara a donat peste 500 de cărți pentru comunitatea românilor din Serbia, cărți oferite în cadrul acțiunii „Badea Cârțan-Ai carte, ai parte!”, cărți ce răspund în mare parte cerințelor din programa de studiu a școlilor din țara vecină, iar donația reprezintă un prim pas pentru asigurarea lecturilor copiilor care învață în Serbia.
Acțiunile au beneficiat de sprijinul Consulatului general al României de la Vârșeț.
Expoziția „Armonii cromatice între Serbia şi România” se bucură de apreciere în rândul publicului din Vârșeț, presa din Serbia acordând spații largi de prezentare evenimentului expozițional, iar elevii din școlile orașului Vârșeț au vizitat această expoziție. Joi, 4 noiembrie, în expoziție au fost conduși, de către profesor Mărioara Sfera, elevii Școlii de Chimie-Medicină din Vârșeț. „Armonii cromatice între Serbia şi România”, expoziție temporară de pictură, rămâne pentru vizitare în spațiul expozițional din Căminul Armatei din Vârșeț până vineri, 12 noiembrie.

Cornel Seracin
Foto: arhiva „Prezent”