Asociaţia „Foc şi Pară” anunţă deschiderea expoziţiei de grup multidisciplinare „Colonii din afara lumii / Off World Colonies”, care va avea loc luni 8 noiembrie, de la ora 18, în spaţiul expoziţional Indecis Artist Run Space din Timişoara (Piaţa Libertăţii).
Artistele şi artiştii invitaţi sunt: Aron Madon, Lorena Cocioni, Vlad Gheorghe Cadar, Florin Fâra, Adrian Ganea, Lera Kelemen, Thea Lazăr, Edith Lázár, Vasile Leac, reVoltaire, Silvia Moldovan, Monotremu, Makunouchi Bento, Flaviu Rogojan, Tăietzel Ticălos şi Ştefan Tiron.
„Văzând reclama la coloniile din afara lumii din clasicul film S.F. Blade Runner, am fost tentaţi să căutăm şi noi bilete, poate doar pentru dus, fără întors.
Dar spre deosebire de film, ecosistemele nu sunt încă prăbuşite total. Replicanţii se găsesc mai degrabă în clipurile Boston Dynamics şi sunt surse de meme, şi nu de spaime sau de spasme.
Virusurile şi războaiele fac ca suprapopularea să nu fie o problemă, încă. Din aceste motive am decis să încercăm să aducem aceste colonii aici prin expoziţia «Colonii din afara lumii», unde am invitat o serie de artiste şi artişti pentru a împărtăşi cu noi viziunea lor despre lumi din afara lumii.
Fie că este vorba despre colonii de pe alte planete unde mediile naturale diferite forţează găsirea unor mijloace alternative de a trai, poate mai echilibrate şi mai sustenabile, fie că e vorba de colonii din lumea plantelor, animalelor sau ciupercilor, sau chiar lumi subterane şi colonii din viitorul Pământului, aceste viziuni se regăsesc în expoziţia de faţă sub forma unor lucrări realizate în medii diverse precum video, instalaţie, sculptură, gravură, performance, text.
Dacă coloniile din afara lumii nu le sunt accesibile nici miliardarilor care se întrec în dezvoltarea de rachete pentru a părăsi Pământul, sperăm ca lucrările din expoziţia de faţă să ne colonizeze imaginaţia, iar trăirile şi ideile rezultate să ajute la crearea unei lumi mai potrivite pentru dezideratele tuturor, exact aici unde suntem acum”, transmit organizatorii.
Pe durata expoziţiei se vor desfăşura Ateliere creative de educaţie de artă contemporană dedicată copiilor şi studenţilor, susţinute de artista Mimi Ciora.
Expoziţia va fi deschisă publicului până în 14 noiembrie. Închiderea expoziţiei va fi marcată de lansarea catalogului şi de un concert de muzică electronică cu grupul timişorean Makunouchi Bento.

A. BORBELY