Omagiu celei mai apreciate voci a muzicii populare bănățene

Mariana Drăghicescu, cântăreața de muzică populară supranumită „privighetoarea Banatului” este evocată și în acest an, în cadrul festivalului-concurs ce îi poartă numele, aflat la ediția a XII-a.
Festivalul a început în data de 18 septembrie, ziua în care regretata interpretă s-a născut, și se desfășoară până în data de 21 septembrie, atât la Timișoara, cât și la Bogâltin-Cornereva, Caraș Severin, satul natal al Marianei Drăghicescu.
În prima zi a festivalului-concurs național a avut loc preselecția tinerilor interpreți pentru intrarea în finală. Selecția a avut loc la sediul Centrului de Artă, unde își desfășoară activitatea Ansamblul „Banatul” Timișoara, în cadrul căreia Mariana Drăghicescu s-a desăvârșit ca și artist.
În cursul zilei de vineri, cea de-a doua zi a festivalului, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, are loc concursul finaliștilor și recitalurile invitaților. Este vorba despre laureații acestui festival, cei care au luat marele premiu la edițiile precedente: Bogdan Toma, Stana Stepănescu, Irina Birou, Daniela Condurache, Mariana Deac și Liliana Laichici.
Ziua de 20 septembrie este rezervată excursiei intitulată sugestiv „Pe urmele Marianei...”, organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Reșița și Primăria Cornereva, Caraș Severin. Ultima zi a festivalului se desfășoară la Bogâltin-Cornereva, unde are loc Gala Laureaților, cu decernarea premiilor și concertul invitaților (Irina Birou, Ciprian Pop, Maria Coman, Maria Didraga, Maria Dan Păucean, Grupul Sânzienele, din Arad, Ion Cernescu și Adrian Stanca). Tot la Bogâltin, autoritățile locale au hotărât să îi acorde interpretei de muzică populară Mariana Drăghicescu titlul de cetățean de onoare post-mortem. Diploma de onoare va fi înmânată fiului ei, Alexandru Pelici Drăghicescu, care vine de la Oradea special pentru a primi această onorantă distincție, după cum ne-a informat Felicia Stoian, directorul Festivalului.
Festivalul „Mariana Drăghicescu”, a fost inaugurat în 1998, la un an după moartea artistei, ca drept dovadă de prețuire pentru interpreta care a dat naștere celor mai frumoase cântece. Melodii pe care „privighetoarea Banatului”, cu dăruire şi dragoste pentru frumuseţile locurilor, oamenilor, a ştiut să le valorifice, să le transmită şi altora, să le încununeze. Vocea ei a rămas model de preţuire a tot ceea ce înseamnă tradiţie, datini, obiceiuri româneşti, iar ca drept dovadă repertoriul său este și astăzi preluat și dus mai departe de alți artiști de muzică populară.
Alexandra Dorina BUȘTEAN