Nume de răsunet ale folclorului din Banat şi de dincolo de Prut. Cântece - auzite şi ştiute de mii sau milioane de oameni. Orchestre ale căror nume sunt sinonime cu performanţa muzicală. Folclor autentic, dansuri spectaculoase, datini migălos restaurate. Un eveniment de anvergură, într- un spaţiu sigur. Bucuria regăsită de a fi împreună. Toate, la Festivalul Naţional de Folclor „Tradiţii la Români” ediţia a VIII-a (18 şi 20 octombrie 2021), în cadrul unui eveniment al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, finanţat de Consiliul Judeţean Timiş. Festivalul va începe luni 18 octombrie, la ora 18:30, în Sala „Capitol” a Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, cu un spectacol susţinut de renumiţi solişti din zona Banatului, precum Mihaela Petrovici, Dumitru Teleagă şi Stana Stepanescu, alături de cei mai străluciţi interpreţi din noua generaţie: Lăzărică Imbrescu, Andreea Chisăliţă şi Dorinel Gavriluţ Pîrvoni.
Orchestra Ansamblului Profesionist „Banatul”, dirijată de Sebastian Roşca, va interpreta suite de orchestră în care este prezentat spiritul multietnic al Banatului, precum şi un moment In memoriam Luca Novac. Corpul de balet al Ansamblului Profesionist „Banatul” aduce pe scena Sălii „Capitol” jocuri consacrate din zona Banatului („Salbele”, „Zvoanele”, „Jocul Duminical”), dar şi jocuri ardeleneşti din Valea Şieului (Bistriţa Năsăud), în coregrafia maeştrilor Brânduşa şi Nicolae Stănescu şi Marius Ursu. „De-a lungul”, „De mână”, „Învârtita”, „De-amăgit”, „Aşezata”, „Bărbuncul”, „Deasa” sunt câteva jocuri ardeleneşti care vor fi prezentate în premieră. Miercuri 20 octombrie de la ora 18:30, la Timişoara Convention Center, Festivalul „Tradiţii la Români” propune audienţei un adevărat regal folcloric: An dreea Voica, Liliana Laichici şi Adrian Stanca. În recital va fi Orchestra Fraţilor Advahov din Chişinău, alături de vedetele sale: Zinaida Julea, Artistă Emerită a poporului, distinsă cu Medalia Republicii Mol dova, Adriana Ochişanu şi Igor Cuciuc. Cântece ca „Hangul”, „Hora mare” sau „Jocul moldovenilor” vor aduce la Timişoara tradiţiile româneşti în inter pretarea inconfundabilă a faimoşilor basarabeni Va sile şi Vitalie Advahov. Prezintă: Felicia Stoian.


„Oamenii care iubesc folclorul ştiu că-n cântecele populare găseşti adesea răspunsuri potrivite pentru cele mai grele întrebări, în cele mai dificile momente ale vieţii; că în bunele tradiţii sunt depozitate resurse pentru încercările vremurilor. Festivalul Naţional «Tradiţii la Români» este un proiect artistic de anver gură, creat în spaţii sigure pentru public şi artişti, menit să ne readucă bucuria de a fi împreună, sentimentul comunitar în interiorul culturii tradiţionale”, declară Liliana Laichici, managerul CCAJT.


Pentru a proteja sănătatea spectatorilor şi pe cea a artiştilor, accesul la spectacole se va face exclusiv pe baza invitaţiilor gratuite. Invitaţiile vor fi disponibile la sediul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, str. E. Un gureanu nr. 1 din Timişoara, în zilele de 13, 14, 15 octombrie, între orele 10-13 şi 16-18.
Conform OUG nr. 68 / 2021 accesul în sală le este permis doar persoanelor vaccinate cu schema completă de vaccinare sau celor care au fost infectate cu SARS-COV-2 (şi se află între ziua a 15-a şi a 90 a zi de la confirmarea infectării), iar purtarea măştii de protecţie este obligatorie. Evenimentul va fi transmis online pe pagina de Face book https://www.facebook.com/ansamblul.banatul. (A.B.)