Proprietarii de clădiri monument istoric sau aflate într-un sit istoric din Timişoara beneficiază de asistenţă în „Programul de sprijin financiar pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele prioritare de intervenţie din municipiu”. Biroul reabilitare cartiere istorice şi monumente s-a mutat în Piaţa Traian şi va organiza primele întâlniri cu asociaţiile de proprietari din clădirile monument istoric, eligibile a fi înscrise în acest program şi va oferi consultanţă celor interesaţi să acceseze fondurile puse la dispoziţie de municipalitate.
Noul Birou reabilitare cartiere istorice şi monumente funcţionează în zona Piaţa Traian, pe strada Ştefan cel Mare nr. 2. Specialiştii din cadrul acestui birou au ca principale sarcini implementarea „Programului de sprijin financiar pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele prioritare de intervenţie din municipiul Timişoara”, oferă informaţii şi consultanţă persoanelor interesate să aplice în cadrul acestui program, gestionează toate cererile venite încă de dinaintea realizării dosarului şi până la finalizarea lucrărilor de restaurare.
„Timişoara are, din iunie, un program coerent de sprijinire a proprietarilor de clădiri istorice, care doresc să le renoveze, dar nu au fondurile necesare. Din păcate, avem extrem de multe clădiri care au nevoie de renovare urgentă, sunt un real pericol pentru trecători, dar am găsit soluţia pentru ca oraşul nostru să capete rapid o altă faţă şi să redevină acea Timişoară cu care ne mândrim. Moştenirea arhitecturală a Timişoarei este imensă şi este de datoria noastră să o protejăm. Noul birou se va ocupa ca aceste fonduri să ajungă la cât mai mulţi proprietari de clădiri istorice. Vom căuta să îmbunătăţim acest program împreună cu timişorenii care îl vor accesa, în baza sugestiilor şi propunerilor pe care aceştie le vor face”, a declarat primarul Timişoarei, Dominic Fritz.
Practic, Primăria Timişoara va acorda finanţare pentru imobilele situate în zonele de acţiune prioritare (Piaţa Victoriei, Cetate, Iosefin, Fabric). Zonele au fost extinse puţin faţă de vechiul program. Proprietarii vor putea verifica în anexele Regulamentului, dacă imobilul în care locuiesc se încadrează în programul de sprijin financiar.
Toate imobilele istorice care sunt fie monument individual, fie incluse într-un ansamblu de monumente vor beneficia de:
- 20% din valoarea lucrărilor eligibile,– sub formă de „grant” – finanţare nerambursabilă acordată de autoritatea administraţiei publice finanţatoare în cadrul prezentului Program.
- 80% din valoarea lucrărilor eligibile – sub formă de contribuţie financiară - finanţare rambursabilă acordată de autoritatea public finanţatoare în cadrul prezentului Program. Sumele vor putea fi restituite în termen de 10 ani, în baza unui contract de ipotecă imobiliară.
Imobilele situate în situri istorice, vor beneficia de:
- 50% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuţie financiară rambursabilă. Sumele vor putea fi restituite în termen de 10 ani, în baza unui contract de finanţare.
- 50% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuţie proprie a proprietarilor de apartament/apartamente din clădirea ce urmează a se reabilita prin Program, din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite.
Sunt eligibile lucrările de reabilitare a faţadei (inclusiv schimbarea tâmplăriei) şi reabilitare a acoperişului (inclusiv sistemul pluvial). Costul pentru întocmirea documentaţiei tehnice este suportat în totalitate de către proprietarii interesaţi de participarea în program. Având în vedere complexitatea documentaţiilor tehnice, pentru a veni în sprijinul proprietarilor interesaţi pentru participarea în program, Biroul reabilitare cartiere istorice şi monumente va asigura suport şi consultanţă pe durata elaborării documentaţiei.
De asemenea, Biroul va organiza întâlniri periodice cu reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din clădirile eligibile să acceseze acest Program, acestea urmând să fie anunţate.
Cei interesaţi de acest program pot cere informaţii suplimentare prin e-mail - Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la numerele de telefon 0752-224.171 şi 0374-555.160, de luni până vineri, între orele 9-16. (A.B.)