Universitatea Politehnica Timișoara se află pe primul loc în România în domeniul Calculatoare, Tehnologia informației și Informatică, potrivit unui clasament făcut de Times Higher Education pentru anul 2022. Instituția de învățământ se încadrează la nivel mondial în primele opt sute de locuri, alături de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca. În domeniul Inginerie, Politehnica timișoreană se situează pe locul doi în țară și pe primul loc între universitățile tehnice, la egalitate cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, ambele fiind situate, la nivel mondial, pe locurile 801-1.000.
Rectorul UPT, conf. univ. dr. Florin Drăgan, a subliniat că „această clasare a universității noastre pe primele locuri în țară și pe locuri fruntașe la nivel mondial este o consecință a culturii performanței, promovată mereu în UPT, dar și a eforturilor depuse în ultima perioadă și a deschiderii către cercetare, prin proiecte în zonele tehnologiei de vârf în care Politehnica are o expertiză temeinică. Acestea sunt inteligența artificială, microelectronică, securitatea cibernetică, cercetarea multidisciplinară în colaborare cu alte universități, ingineria fiind, în societatea de azi, fundamentul pentru majoritatea proiectelor de cercetare aplicată”.
Astfel, pentru domeniile Calculatoare, Tehnologia informației și Informatică și Inginerie, indicatorii luați în calcul sunt următorii: învățare-predare - 30%; cercetare (volum, venituri și reputație) - 30%; citări (influența cercetării) - 27.5%; vizibilitate internațională (personal academic, studenți, cercetare) - 7.5%; venit din industrie (transfer tehnologic) - 5%.
Pentru evaluarea în vederea clasificării în domeniile Calculatoare, Tehnologia informației și Informatică sau Inginerie, o universitate trebuie să aibă minimum 500 de publicații în cei cinci ani anteriori colectării datelor în fiecare domeniu și un număr minim de cadre universitare care au activitate în aceste domenii.


Răzvan IDVOREAN