Cele mai mari trei muzee din Timişoara au bilet unic de intrare. Instituţiile de cultură, aflate în administrarea Consiliului Judeţean Timiş, vor putea fi vizitate prin achiziţionarea unui singur bilet, cu preţ unic, la doar puţin peste jumătate din costul total de dinaintea implementării acestei măsuri. Iniţiativa este menită a creşte atractivitatea Timişoarei ca destinaţie de city break, facilitează accesul turiştilor în muzee şi stimulează activitatea agenţiilor de turism, care pot achiziţiona acum bilete la preţ redus pentru grupuri mari de turişti, de 18 lei de persoană. Valoarea cumulată pentru vizitarea celor trei muzee era, până la adoptarea hotărârii, 41,67 lei (16,67 lei - Muzeul Naţional al Banatului, 5 lei - Muzeul Satului Bănăţean, 20 lei - Muzeul Naţional de Artă Timişoara). În plus, vizitatorii erau nevoiţi să apeleze la trei casierii pentru achiziţionarea biletului de intrare, cu consumul de timp aferent.
Conform hotărârii Consiliului Judeţean, biletul unic are o valoare de 24 de lei.
Este un pas firesc, în rând cu marile oraşe ale Europei, care va creşte numărul de vizitatori şi uşurează accesul în muzee, spune vicepreşedintele CJ, Alexandru Proteasa: „Mulţi turişti vin în Timişoara pentru city break-uri, pentru una sau două zile. Biletul unic scurtează timpul petrecut la casierii, dar îi şi îndrumă către toate cele trei muzee. Experienţa lor în Timişoara este astfel mai amplă. Ne-am dorit să fim în pas cu lumea, cu atât cu mai mult cu cât fluxul de turişti români şi străini va creşte în următorii ani. Este o măsură care a fost cerută şi de către reprezentanţii HORECA în urma consultărilor pe care le-am avut cu aceştia”.
Pe lângă introducerea biletului unic de 24 de lei, s-a stabilit şi crearea unor abonamente, la un preţ de 95 de lei pentru cel săptămânal şi 190 de lei pentru cel lunar. În plus, la achiziţionarea a cel puţin 20 de bilete, preţul acestora scade la 18 lei de persoană.
Măsura are ca scop, printre altele, şi creşterea accesului cetăţenilor la cultură, asigurarea unei infrastructuri culturale adecvate, cât şi stimularea activităţilor specifice. (A.B.)