Artişti, mediatori culturali, educatori şi profesori, reprezentanţi ai mediului asociativ sunt invitaţi la două sesiuni de formare în tehnici de mediere culturală lu dice care să apropie un public nou de colecţii artistice importante ale oraşului Timişoara.
Sesiunile de formare, conduse de Françoise Feger, din cadrul Serviciului Educaţie, Democratizare şi Accesibilitate al Muzeului Luvru, sunt iniţiate în cadrul Programului Cultural Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii, dezvoltate în parteneriat de Muzeul Luvru, Fundaţia Interart Triade şi Asociaţia Timişoara - Capitală Europeană a Culturii, alături de partenerii locali Muzeul Naţional de Artă din Timişoara şi Insti tutul Francez din România la Timişoara.
Proiectul îşi propune să reunească un grup de mediatori care să rămână implicat şi activ pe termen lung şi care să pregătească o strategie şi proiecte de mediere pentru anul 2023, dar şi ulterior. În această primă etapă se vor dezvolta, testa şi îmbunătăţi metode, tehnici şi instrumente practice de dezvoltare a publicului în jurul unor colecţii ale Muzeului de Artă şi al Colecţiei muzeale de artă Jecza şi al relaţionării acestora cu spaţiul urban. Atelierele de formare se vor desfăşura în limba franceză cu interpretare în limba română după cum urmează:


- „Atragerea de noi audienţe: de ce? cum?” - 15 octombrie, în inter valul 9:30-12:30 online, pe platforma Teams;
În cadrul sesiunii, Françoise Feger va prezenta diverse dispozitive de mediere culturală dezvoltate de muzeu şi testate cu publicul.
Acestea pot servi de inspiraţie pentru crearea unor dispozitive de mediere culturală la Timişoara.
- „Metode de mediere ludice în serviciul practicilor culturale în spaţiul urban”, 28-29 octombrie, (faţă în faţă, la sediul Centrului de Proiecte al Municipiului Timişoara).


Sesiunea de formare co-animată de Françoise Feger va fi una aplicată, urmărind să creioneze proiecte de mediere care să fie dezvoltate pe termen lung şi să pună în dialog trei colecţii muzeale cu spaţiul urban.
Participarea este liberă şi gratuită, în limita locurilor disponibile. Înscrierea se face până la data de 10 octombrie prin completarea unui formular online, dar şi pe paginile de Internet timisoara2021.ro şi https://triade.ro. (A.B.)