Opera Naţională Română Timişoara deschide Festivalul Internaţional „Timişoara Muzicală” sâmbătă 2 octombrie, ora 19, cu opera „Traviata”.
„Traviata” (în italiană „La traviata”) este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas fiul, „Dama cu camelii”.
„Traviata” a fost inspirată de Rose Alphonsine Plessis (1824-1846) (născută în satul Nonant, nu departe de oraşul Bayeux din Franţa), care a fugit de acasă la vârsta de 13 ani. Ajunsă la Paris fără bani, a început să practice prostituţia. La 18 ani devenise deja cunoscută ca una dintre cele mai scumpe curtezane (care în limba italiană se numeşte „traviata”). Spre a scăpa de urmărirea familiei, şi-a schimbat numele de fată în Marie-Duplessis. În această perioadă l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas-fiul (1824-1895), care s-a îndrăgostit de ea şi cu care a întreţinut strânse legături amoroase. Legătura lor a continuat chiar şi după căsătoria ei, până la prematura ei moarte, în urma unei tuberculoze, la data de 3 februarie 1846, la vârsta de numai 22 de ani. Sicriul ei, acoperit cu o mulţime de camelii, floarea ei preferată, a fost depus în cimitirul Montmartre. În anul 1848, Alexandre Dumas-fiul a publicat romanul „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspiraţie pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, „La Traviata”, cu singura diferenţă că în operă personajul feminin apare sub numele de „Violetta Valery”.
Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneţia, în data de 6 martie 1853. Prima reprezentaţie a fost un eşec, datorat în primul rând mediocrităţii interpretării. Abia la reprezentaţia din 6 mai 1854 pe mica scenă a teatrului San Benedetto, tot de la Veneţia, opera a avut un real succes.
La Opera Română Timişoara opera „Traviata” a avut premiera în 30 mai 2010. Spectacolul este cântat în limba italiană şi titrat în limbile română şi engleză.
Conform unor informaţii de ultimă oră furnizate de Filarmonica „Banatul”, primele trei concerte din cadrul Festivalului Internaţional „Timişoara Muzicală” vor fi transmise în regim online. (A.B.)