Kunsthalle Bega prezintă expoziţia internaţională de grup curatoriată de Anca Verona Mihuleţ: „Cronicile viitorilor supereroi”. Expoziţia se deschide în 2 octombrie, la Kunsthalle Bega, Calea Circumvalaţiunii nr.10, Timişoara, începând cu ora 18. Expoziţia „Cronicile viitorilor supereroi” are ca punct de plecare cartea inventatorului american Ray Kurzweil, „Danielle: Chronicles of a Superheroine” („Danielle: Cronicile unei supereroine”), care urmăreşte eforturile unei tinere de a rezolva marile probleme globale cu ajutorul cunoaşterii şi tehnologiei. Scrisă dintr-o dublă perspectivă, cea a unui gânditor futurist şi cea a unei femei în devenire, „Danielle: Chronicles of a Superheroine” este un manual care ne ajută să ne poziţionăm în faţa lucrurilor care vor veni şi pentru care trebuie să fim pregătiţi, de la migraţie la încălzirea globală, de la diverse forme de competitivitate economică la transformarea emoţională şi capacitatea de a împărţi. Cu această ocazie, pe tot parcursul vernisajului vor avea loc două intervenţii performative: K-Meat Restaurant’s Restaurateur (Restauratorul restaurantului coreean), un performance duraţional propus de Hyunjin Bek care reflectă procesul de pregătire a ultimelor sale roluri pentru televiziune, la limita dintre meditaţie, schimbarea identităţii şi componenta salvatoare a localismului, şi Being Nina (Fiind Nina), un performance imersiv în care Adina Mocanu îşi apropriază istoria Ninei Kulagina, o femeie cu abilităţi transcedentale care a activat la mijlocul secolului trecut în URSS, şi pune în practică câteva dintre experimentele celebre ale Ninei. „Cei doisprezece artişti selectaţi pentru a intra în conversaţie cu Danielle pornesc de la interesul faţă de explorarea necunoscutului sau de la ideea de joc, urmărind extrapolarea unor experienţe personale în relaţie cu viitorul. Poziţiile prezentate în expoziţie sunt rezultatul unor practici hibride, la limita dintre vizualitate, arhitectură, coregrafie, inginerie şi performance. În egală măsură, expoziţia conturează ideea unei meta-colectivităţi situate în afara distopiei globale, într-un punct în care se intersectează regiuni geografice (sud-estul Asiei şi sud-estul Europei) şi canale digitale, creând uneori haos, iar în alte împrejurări, o stabilitate pe cât de molipsitoare, pe atât de apăsătoare”, precizează curatoarea Anca Verona Mihuleţ. „Cronicile viitorilor supereroi, un proiect conceput pe parcursul ultimilor doi ani, funcţionează ca un aparat care îşi propune să analizeze funcţia artei în relaţie cu o audienţă tânără care este în căutare de răspunsuri la întrebări legate de trecerea timpului şi îmbătrânire, viitorul planetei, relaţia cu paranormalul sau balansul dintre local şi global.
Programul de performance-uri şi workshop-uri este concentrat pe relaţia dintre individ şi comunitate, arhitectura spaţiului de expoziţie venind în sprijinul acestei formule de lucru”, adaugă Anca Verona Mihuleţ.
Artiştii invitaţi sunt Hyunjin Bek (Coreea de Sud), Adriana Chiruta (România), Baptiste Debombourg (Franţa), Heecheon Kim (Coreea de Sud), Fabio Lattanzi Antinori (UK), Lawrence Lek (UK), Dalibor Martinis (Croaţia), Adina Mocanu (România), Maria Pop Timaru (România), Larisa Sitar (România), Dimitar Solakov (Bulgaria), Stardust Architects (România).
„Cronicile viitorilor supereroi” poate fi vizitată la Kunsthalle Bega până pe 20 martie 2022. Până la finele lunii noiembrie 2021 vor mai avea loc: două performance-uri ale artistei Adina Mocanu, un atelier coordonat de Adriana Chiruță, un screening şi o prelegere on-line susţinute de Heecheon Kim, tururi ghidate, unsprezece ateliere creative şi educative din programul curatorial propus de Stardust Architects şi ateliere interactive, participative, de introducere în arta contemporană, pentru copii, coordonate de Mihai Zgondoiu. (A.B.)