Puţină lume ştie că în judeţul Timiş, la Corneşti-Iarcuri, există un sit arheologic vechi de mii de ani. Consiliul Judeţean Timiş, alături de Muzeul Naţional al Banatului, doreşte, pe termen lung, transformarea zonei în destinaţie turistică, iar până în 2023 se doreşte inaugurarea punctului muzeal cu baza de cercetare şi reconstrucţia unei porţi pentru a putea exemplifica cum arăta fortificaţia de la Corneşti-Iarcuri în urmă cu 3.500 ani.


„Nu este uşor să deschizi un sit arheologic către «consumul» publicului larg, dar încercăm acest lucru la Corneşti-Iarcuri. Aflându-mă pe teren, recunosc că am fost copleşit, în sensul pozitiv, cu informaţii unice despre istoria locaţiei. Toate acele detalii pe care le-am aflat de la şeful secţiei de Arheologie merită să fie transmise într-o manieră accesibilă şi atractivă către publicul larg. Locul, acum - aproape descurajator de amplu -, trebuie valorificat pentru evenimente şi chiar pentru reconstrucţia unei aşezări antice. Valurile de pământ ale fortificaţiei au nevoie de protecţie şi scoatere din circuitul agricol deoarece agricultura intensivă le aduce daune ireparabile.
Avem, în judeţul nostru, o bijuterie de calibrul Stonehenge-ului, o locaţie unică în lume, în cadrul căreia, aşa cum spunea şeful secţiei de Arheologie, ar putea fi făcute săpături şi s-ar descoperi lucruri interesante încă 500 de ani de acum încolo”, a declarat Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, care a vizitat recent zona de la Corneşti-Iarcuri. (A.B.)