Am primit la redacția ziarului „Timișoara” două reviste „Lumina”, numerele 10-12 din anul 2020 și numerele 1-6 din 2021.
Revista de literatură, artă şi cultură transfrontalieră „Lumina” a fost fondată în 12 ianuarie 1947 la Vârşeţ de Cercul literar „Lumina”, întemeiat în 1946 la Coştei, succesorul acesteia fiind Cercul „Lumina - Honoris Causa”, fondat la 11 august 2006 la Panciova.
Anul acesta, revista „Lumina” a împlinit 74 ani de la fondare, primul redactor-șef fiind Vasile (Vasko) Popa. În luna octombrie a anului 2020, „Lumina” a rămas fără redactor-șef, din ianuarie 2021, în urma propunerii venite către doamna Marioara Sfera, din partea Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale a Românilor din Serbia, domnia sa a preluat, ad-interim, funcția de redactor-șef al acestei reviste cu un trecut glorios. Revista este editată odată la trei luni.


„Revista este editată de 74 de ani. În 12 ianuarie, anul viitor, se vor împlini 75 ani de la prima apariție a revistei, și cu acest prilej vom face un eveniment deosebit, serios. A luat naștere la Coștei, la Cercul Literar «Lumina».
Urmează multe modificări. Am reușit să schimbăm și logo-ul, considerând că este mai aproape sufletului cu literele pe care le vedeți acum. Avem patru numere pe an. În fiecare număr este un artist plastic care ilustrează numărul respectiv. Eu am reușit să fac multe abonamente noi și sunt foarte mândră de acest lucru și am reușit să apropii mai mult «Lumina» de publicul larg. Sunt tendințe ca revista «Lumina» să fie și on-line. Abonamentul este mai puțin de 10 euro anual, 1000 de dinari, așa că e doar simbolic și acoperă tipografia ziarului. Am o echipă faină, foarte faină în redacție, redacția strânsă și redacția mai largă, și dacă răsfoiți revista veți vedea că sunt colaboratori și din Cluj și din Reșița și din Drobeta Turnu Severin și din Timișoara. Cu domnul Florian Copcea, foarte bine colaborăm, din Turnu Severin. Chiar trimite texte foarte interesante”, ne-a declarat prof. Marioara Sfera, redactor-șef interimar al revistei „Lumina”.


Doamna Sfera este cel de-al X-lea, redactor-șef al revistei, primul redactor-șef de la «Lumina» de gen feminin, este profesoară de limbi romanice, predă limba latină la Liceul de Chimie și Medicină din Vârșeț, unde lucrează de 23 de ani. Marioara Sfera este și traducător judiciar română-sârbă.


„Lumina”, revistă de literatură, artă şi cultură transfrontalieră, apare sub egida Casei de Presă și a Editurii „Libertatea”, în limba română, la Pancevo, în Serbia, director al publicației fiind doamna Mariana Stratulat.
Numerele 10-12 din 2020 și 1-3 din 2021 ale revistei „Lumina” se deschid cu un interviu realizat de jurnalista Adriana Petroi cu președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop, printre subiectele acestui număr dublu al revistei de o atenție deosebită se bucură aniversarea celor 162 ani de la Unirea Principatelor Române, 24 ianuarie 1859. La capitolul aniversări, în revistă mai pot fi citite și articole care marchează 140 ani de la nașterea poetului Tudor Arghezi, 70 ani de la nașterea poetului Ioan Flora și 171 ani de la nașterea poetului Mihail Eminescu.
La interviuri, jurnalista Sanela Crăinean este în dialog cu traducătorul, antologistul și autorul de aforisme Aleksandar Čotrić pe marginea aforismului românesc.
La rubrica „Cercetări”, jurnalista Zorica Stanciu abordează subiectul legat de „Corelațiile între limba română, italiană și franceză”, la „Meridiane, paralele, transfrontaliere”, distingem articolul jurnalistei Angelica Herac, „Povestea revistei „Nedeia”, iar la „Curiozități”, remarcăm „Biblioteca - templul cunoștințelor”.
Numărul dublu al revistei de literatură, artă şi cultură transfrontalieră „Lumina” a apărut într-o ediție nouă, puțin schimbată și conține aproximativ 130 de pagini.
Din noua serie, remarcăm numerele 4-6 din 2021, iar spre deosebire de ediția dublă, această ediție se remarcă prin schimbarea aspectului copertei, precum și a logo-ului. În această ediție a revistei, printre altele, se poate citi, la „Aniversări”, articolul, semnat dr. Viviana Milivoievici, „13 Mai – Ziua Internațioanlă a Dorului”, iar la „Istorie literară, eseu”, printre alte materiale, articolul jurnalistei Mariana Ancaițan, „Eternul feminin în arta cuvintelor”. La „Interviu”, Sanela Crăinean publică articolul „Cronologie scrisă cu litere neșterse în presa vremii”, iar Aleksandar Čotrić, articolul „Vigoarea pașilor și urmelor unui autor român de aforisme”, în care scrie despre noua carte din Biblioteca de Literatură Europeană a editurii „Alma” din Belgrad, „Lacrimi cu periscop”, scrisă de Nicolae Petrescu-Reidi, scriitor român de poezie, aforisme și lucrări istorice ale cărui creații literare au fost traduse în limbile franceză, italiană, engleză, germană, greacă, arabă și sârbă. Semnalăm la rubrica „Prezentări, semnale, lecturi”, printre alte materiale, articolul ce poartă semnătura jurnalistei Eva Iova-Șimon, „Dublă aniversare cu realizări moderne la «Foaia românească», revista românilor din Ungaria”, precum și articolele „Asociația «Agora for Life» din Gent, Belgia” și „ACTA PANNONICA. O nouă revistă științifică la Vârșeț”, articolele fiind semnate, Mihaela Popescu și Adriana Petroi.
Ediția se încheie cu rubrica „Curiozități”, echipa redacțională a revistei aducând în atenția cititorilor care parcurg rubrica, câteva curiozități ale limbii române.
La fel ca ediția anterioară, revista „Lumina” conține aproape 130 pagini, în Colegiul Redacției aflându-se nume importante din elita intelectuală a românilor de pretutindeni, dintre care menționăm aici, prof. dr. Viorel Roman, prof. dr. univ. Florentin Smarandache, Slavco Almăjan, Gabriela Mocănașu, Adrian Dinu Rachieru, prof. dr. Ion Pachia-Tatomirescu, Ivo Muncian.
Ediția ce cuprinde numerele 4-6 este ilustrată de artistul vizual Emil Sfera, iar ediția dublă, de pictorul Viorel Nikolajević Badea. Viitoarele ediții ale revistei, cele din octombrie și decembrie 2021, vor fi ilustrate de Ramona Magda și de Gertruda Morgenstern-Lelea.


„Încerc să urmăresc evenimentele care s-au desfășurat în cele trei luni înainte să apară numărul următor, să fie publicul la curent. În ediția din luna octombrie a revistei, sigur vor fi cercetări științifice din literatură, sigur va fi vorba și despre deschiderea noii galerii de artă din Timișoara, Galeria de Artă «Armonii Cromatice» și despre expoziția care s-a inaugurat cu ocazia deschiderii acestei galerii”, ne-a dezvăluit doamna Sfera câte ceva din subiectele ediției din luna octombrie ale revistei „Lumina”.


„Lumina”, revista de literatură, artă şi cultură transfrontalieră, în cel de-al LXXIV-lea său an de apariție, se bucură de sprijinul Secretariatului Provincial pentru Cultură, Informare Publică și Relații cu Comunitățile confesionale din Voivodina.

Cornel Seracin