Daniela Lukacs este absolventă a Colegiului Bănățean din Timișoara, pasionată de-o viață de arta vizuală, autodidactă în tehnicile pastelului și acuarelei. Este membă a Asociației „Prezent” din 2018, atunci când, un prieten, membru în această asociației, a recomandat-o colegilor, iar lidera „Prezent”, Stela Guțiu, și-a dat acordul pentru ca să activeze în acest grup.
De-a lungul timpului, doamna Lukacs a participat la numeroase expoziții de grup, atât în țară, cât și peste hotare, dar, până acum, nu a avut o expoziție personală. Joi, 2 septembrie 2021, în spațiul Secției de Artă „Deliu Petroiu” a Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”, Daniela Lukacs a inaugurat o minunată expoziție de acuarelă, prima personală, intitulată sugestiv „Vraja acuarelei”. La vernisaj, expoziția a fost prezentată de lidera Asociației „Prezent”, Stela Guțiu.


„Nu mi-am propus un anume obiectiv cu această expoziție, pentru că a venit destul de neașteptat pentru mine. Nu m-am pregătit pentru ea în mod special, adică nu am gândit că voi ajunge să am o expoziție personală. E prima mea expoziție personală. Nu lucrez de mult timp, n-am încă trei ani de când lucrez acuarelă, nici în alt mediu n-am lucrat. Am lucrat puțin în pastel, vreo șase luni, înainte de acuarelă, dar atât. E o pasiune de-o viață, de când eram copil, dar am pus-o în practică abia cu trei ani în urmă. Expoziția n-are o tematică anume, dar, în general, pictez flori și peisaje, peisaje rurale. Mă inspiră natura și ceea ce fotografiez eu în special, dacă merg într-un loc care-mi place, sau dacă am un buchet de flori care mă încântă. Peisajele din expoziție sunt create după fotografii, altele sunt direct în natură. Pe acestea în natură le-am creat când am fost prima oară într-o tabără de pictură, anul acesta, la Cisnădioara. Am pictat direct la fața locului o străduță cu căsuțe săsești din Cisnădioara și biserica din Cisnădie, iar celelalte, după fotografii făcute de mine”, ne-a declarat artista la vernisajul expoziției personale.


Pline de farmec, delicatețe, culoare și sensibilitate, lucrările în acuarelă ale Danielei Lukacs aduc privitorului vraja unor lumi aproape tainice, vizitatorul fiind prins de fascinația jocului cromatic și de tehnicile prin care artista a realizat aceste lucrări.


„Tehnica în acuarelă e foarte variată, adică există mai multe tehnici și depinde de inspirație, de floarea respectivă, ce mi se pare mie că se pretează mai mult. Se lucrează ud pe ud, sau ud pe uscat, sau uscat pe ud, sau, mă rog, sunt mai multe tehnici și aplic ce simt la momentul respectiv. Pot să fie mai multe tehnici într-o lucrare, poate mai mult o anume tehnică. Depinde de fiecare”, ne-a mărturisit doamna Lukacs la deschiderea expoziției.


O parte din universul artistic al Danielei Lukacs, cel cerat din ,,Vraja acuarelei”, poate fi admirat de iubitorii artei până pe 10 septembrie, în spațiul Secției de Arte ,,Deliu Petroiu” a Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”.


Cornel Seracin