Peste 20.000 de persoane s-au bucurat de a treia ediţie Flight Festival, unul dintre cele mai aşteptate evenimente de anul acesta, din Banat.
Cele patru scene muzicale de la Aerodrom Cioca au găzduit peste 40 de artişti români şi străini în zilele de 27, 28 şi 29 august.
Vineri seara, cap de afiş pe scena Flight Festival a fost îndrăgitul artist belgian Lost Frequencies, care a încântat festivalierii cu un show spectaculos şi unic în Timişoara. Alături de el, pe scena principală au performat Jean Gavril, Mark Stam, Delia, Vunk, Vito Mendez, Stefan Biniak. Sâmbătă, spectatorii au dansat pe Om la lună, Vanotek & Muse Quartet, Golan şi Moonlight Breakfast şi DJ Dark, iar seara de duminică a reunit la scena principală mii de fani ai muzicii alternative care au cântat pe muzica celor de la Melting Dice, Cred ca sunt Extraterestru, Robin and the Backstabbers, Viţa de Vie, Subcarpaţi şi K-lu, care a închis seara cu un set incendiar.
Zeci de DJ români şi internaţionali, din Paris, Londra, Dubai, Mykonos sau Ibiza, au performat pe scena electronică, scena retro şi scena Imani World şi au continuat să încânte participanţii după miezul nopţii.
Pe lângă muzică, Flight Festival a pregătit pentru festivalieri multe spaţii de relaxare, zone de mâncare, activări inedite, zone cu activităţi creative şi spectacole de teatru pentru copii, celebrele zboruri cu avionul, lansări de zmeie şi un hangar întreg dedicat tehnologiei, cu experienţe de realitate virtuală (VR), realitate augmentată (AR), robotică, survolare 3D sau hollow lenses.
În ciuda condiţiilor meteo nefavorabile, Flight Festival s-a bucurat de o ediţie cu succes şi a reunit timp de trei zile comunităţile de iubitori de muzică, artă şi tehnologie, dornici să retrăiască atmosfera de festival.
Flight Festival a luat naştere în 2019 şi este un festival de muzică, artă și tehnologie, dezvoltat de organizatori în contextul în care orașul Timișoara va găzdui Capitala Culturală a Europei şi al cărui obiectiv este de a introduce cât mai mulți participanți în fascinanta lume a fenomenului cultural și de a poziționa orașul Timișoara pe harta festivalurilor relevante din Europa. În contextul pandemiei, Flight Festival a fost singurul festival de anvergură din România, care nu s-a anulat, oferind participanţilor pe Aerodromul Cioca concerte muzicale în condiţii de distanţare şi siguranţă sanitară.

UPT a adus proiectele şi tehnologiile viitorului la Flight Festival - Tech World

Aplicaţii educaţionale şi de cultură experimentate cu ajutorul tehnologiilor de realitate augmentată, virtuală şi mixtă, holograme, dar şi cursuri de competenţe digitale gratuite şi proiecte internaţionale de interes pentru comunitate – standul Universităţii Politehnica Timişoara de la Flight Festival a adunat mii de participanţi care au descoperit tehnologiile viitorului cu ajutorul echipamentelor de ultimă generaţie, puse la dispoziţie în cadrul expoziţiei Tech World, la Aerodromul Cioca.
Standul UPT a atras interesul a peste o mie de participanţi, care au avut ocazia să experimenteze timp de trei zile cu tehnologiile viitorului prin echipamentele de ultimă generaţie. Aceştia au avut ocazia să descopere o serie de cursuri şi aplicaţii educaţionale, culturale şi web, dar şi mobile şi de realitate augmentată, virtuală şi mixtă - dezvoltate în cadrul proiectelor naţionale şi internaţionale implementate de UPT.
Printre proiectele culturale care au stârnit interes în rândul participanţilor de la Tech World s-a numărat Patrimoniul sub reflectoare Timişoara / Spotlight Heritage Timişoara (https://spotlight-timisoara.eu/). Participanţii Flight Festival au avut ocazia să descopere pagina web a proiectului, cu poveştile celor trei cartiere istorice ale Timişoarei, prin intermediul unui display interactiv şi, totodată, s-au „plimbat” virtual prin Timişoara de acum şi altădată cu aplicaţiile mobile şi de realitate augmentată Spotlight Heritage Timişoara, puse la dispoziţie pe tabletele interactive şi telefoanele mobile de la standul UPT.
Un alt proiect de mare interes prezentat de echipele UPT a fost Digital Culture - Perfecţionarea competenţelor digitale şi îmbunătăţirea incluziunii sociale a adulţilor în industriile creative (https://digiculture.eu/ro/) – participanţii arătând un mare interes pentru cele 13 cursuri (https://digiculture.eu/ro/courses/) de competenţe digitale în industriile creative dezvoltate în cadrul proiectului Erasmus + coordonat de UPT.
Participanţii au descoperit şi proiectul Muzeului Tehnic al UPT (https://muzeu.upt.ro/) care prezintă istoria ştiinţei şi tehnologiei din Universitatea Politehnica Timişoara şi a regiunii. Echipele UPT au făcut demonstraţii cu aplicaţiile şi tururile virtuale interactive ale Muzeului UPT cu ajutorul ochelarilor cu realitate virtuală Oculus Rift şi Oculus Quest 2 şi au prezentat aplicaţiile educaţionale pentru copii realizate cu ochelarii şi cubul magic Merge Cube. De asemenea, participanţii au putut să experimenteze tehnologia de realitate mixtă care le permite să interacţioneze cu holograme din jurul lor prin intermediul ochelarilor Microsoft HoloLens 2. (A.B.)