Centrul Cultural Clujean, prin programul ECCA – Centrul European de Artă Contemporană, împreună cu Fundația Art Encounters din Timișoara, lansează înscrierile pentru cea de-a treia ediție a Școlii Curatoriale de Toamnă. Evenimentul va avea loc la Timișoara și Cluj, între 31 octombrie și 7 noiembrie 2021.
Parteneriatul dezvoltat în ultimii trei ani de cele două organizații dedicate artei contemporane propune un model colaborativ care să consolideze o rețea profesională activă în sfera culturii contemporane din cele două orașe.
Organizată sub forma unui seminar condus de Hajnalka Somogyi, Școala Curatorială de Toamnă va oferi tinerilor curatori acces la o platformă internațională dedicată dialogului, schimbului de cunoștințe și învățării. Pe parcursul celor opt zile, perioadă care va culmina cu weekend-ul de închidere a Bienalei Art Encounters 2021, participanții vor avea contact direct cu scena artistică a Timișoarei și Clujului. Aceștia vor lua parte la activități și conversații cu artiști internaționali și curatori pe tema AUTOORGANIZĂRII ca formă proactivă de critică instituțională.
Invitații speciali ai Școlii Curatoriale de Toamnă sunt: Matthias Einhoff (DE), Mihnea Mircan (RO/AU), Adrian Notz (CH), Kasia Redzisz (PL/UK), Anne Szefer Karlsen (NO).
Evenimentul se adresează tinerilor din zona curatoriatului și a criticii de artă, cu o experiență în domeniu de minimum trei ani.
Școala Curatorială de Toamnă este gratuită și deschisă candidaților internaționali, cursurile urmând să se desfășoare în limba engleză.
Este necesară disponibilitatea participanților pe întreaga durată a școlii.
Doritorii se pot înscrie pe site-ul ECCA, accesând următorul link: www.ecca.ro/the-autumn-school-of-curating-3rd-edition/.
Termenul limită pentru înscrieri este 14 septembrie 2021, iar participanții selectați vor fi anunțați pe 20 septembrie 2021.
Hajnalka Somogyi (HU), formatorul din acest an, este un curator care trăiește și lucrează la Budapesta. Din 2014, este lider și co-curator al OFF-Biennale Budapest, proiect inițiat de ea. Între 2013 și 2014 a fost editor al artmagazin.hu. Între 2009 și 2012 a fost curator la Muzeul de Artă Contemporană Ludwig din Budapesta, iar între 2001 și 2006, la Trafo House of Contemporary Arts din Budapesta. Este cofondator al inițiativelor independente de artă Dinamo și Impex, ambele în Budapesta. (I.N.)