În spațiul Secției de Artă „Deliu Petroiu” a Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel” vizitatorii au parte, până în 27 august, de lucrările artiștilor „Prezent”, lucrări care pot fi admirate în expoziția intitulată „Călător prin Timișoara”.
Expoziția redă foarte bine esența municipiului Timișoara, „orașul florilor”, încărcat de clădiri și peisaje, toate purtând amprenta istoriei și a oamenilor locului.
Lucrarea „Trandafiri din grădina bunicii”, semnată, Miroslava Blazena Karkus și cele două lucrări „Maci”, semnate, Aurelia Mateiu, aduc în atenția vizitatorului Timișoara cunoscută ca „orașul florilor”, iar lucrările intitulate „Călător prin Timișoara I” și „Călător prin Timișoara II”, semnate Lidia Vărșăndan Ștef, redau foarte bine două monumente arhitectonice ale orașului, unul reprezentând biserica „Millennium”, iar celălalt reprezentând coloana „Fidelității”, monumentul „Victoria”, un monument care odată s-a aflat în Piața Libertății, dar care acum nu se mai găsește în vreun for public din Timișoara.


„Am încercat să surprindem, fiecare, câte ceva din casa sufletului, minunatul nostru oraș și am redat în această expoziție ceea ce am considerat că ne reprezintă sau constituie o invitație pentru cei care vizitează minunatul oraș de pe Bega”, a spus în deschiderea vernisajului lidera „Prezent”, dr. Stela Guțiu.


Catedrala Mitropolitană din Timișoara este înfățișată diferit, în mai multe lucrări din expoziție, aceste pânze purtând semnăturile artiștilor, Loredana Bratu, Deiana David (curator al expoziției), Cristian Ghera, Aurelia Mateiu. Domul Romano-Catolic din Piața Unirii este în lucrarea artistei Ioana Țiț, iar Gabriela Pietreanu aduce pe pânzele sale titlurile „Sărbătoarea culorilor” și „Bega în sărbătoare”, două lucrări realizate în tehnică mixtă.
Sebastian Alexa prezintă un aspect dintr-o stradă a Timișoarei, unul din podurile municipiului bănățean, Piața Traian, toate aceste lucrări prezentate în culori deschise ce dau privitorului o senzație de lumină îmbietoare și plină de viață.


A onorat invitația la vernisajul expoziției „Călător prin Timișoara” doamna Adela Popa, șef Serviciul Cultură, Învățământ, Minorități și Sport a C.J.T., care în cuvântul rostit a tras concluzia vernisajului, a lansat o întrebare și a oferit un răspuns, după care a încheiat scurtul moment al cuvântului domniei sale cu exprimarea unei dorințe: „Acest eveniment se menține sub semnul culorii. Ce ne-am face noi fără culori, doamnelor și domnilor? Am fi triști. Vă doresc multă culoare!”


Sâmbătă, 14 august, artiștii grupați în Asociația „Prezent” se vor deplasa la Vârșeț, acolo unde, în cadrul Festivalului de Folclor și Muzică Românească din Voivodina, Serbia, vor inaugura o expoziție de o zi. Această acțiune a Asociației „Prezent” vine în urma încheierii unei importante colaborări pe plan cultural cu românii din Vârșeț, Serbia.


Cornel Seracin