SEPALE și META Spațiu invită timișorenii la unul dintre cele mai mari evenimente de artă contemporană din acest an. Peste 40 de artiști din România și din străinătate vor expune în cadrul expoziției Apocalipsa elefantului alb. Deschiderea va avea loc în data de 5 august, la Comenduirea Garnizoanei din Timișoara (Piața Libertății nr. 5). 

Discursul expozițional va fi concentrat în jurul unui nucleu de atitudini artistice coerente cu activitatea adăpostului de păsări Sepale, cu modul în care aceasta se poate suprapune și identifica cu un parcurs existențial și artistic, precum și ca o reflecție asupra momentului pecare îl traversăm, definit de o schimbare completă de paradigmă. Schimbarea este inevitabilă, iar adaptarea necesară – schimbările climatice ireversibile, atitudinile activiste, problematica antropică, acțiunile omului asupra proceselor naturale, escapismul digital ș.a.

Un astfel de discurs va include în mod necesar mai multe direcții, aparent contradictorii, de la cele care acuză dispariția - și necesitatea păstrării – unor valori, până la cele care deplasează perspectiva din exterior în interiorul unei realități / serie de realități virtuale și care privesc schimbările prin care trecem ca pe o serie de înnoiri absolut necesare.

Critic sau contemplativ, parcursul expozițional se articulează din mai multe ipostaze ale transformării, concentrat în jurul unui nucleu de demersuri artistice care identifică soluții în forme de activism social, ecologic și pedagogic sau dimpotrivă, într-o zonă a ficțiunii, a speculației și a explorării granițelor cu un metavers care este în același timp continuare și alternativă.

Acestui nucleu de atitudini integrative sau militante, și a discuției în jurul conceptelor de sustenabilitate, coexistență și echilibru, se adaugă direcții de cercetare artistică predominant speculative, astfel încât expoziția, care citează atât un univers cât și un metavers aflate în plin proces de transformare și reconfigurare, se poate lectura în mai multe chei și permite fire narative diferite – contradictorii sau convergente, transmit organizatorii. 

Expoziția, coordonată de o echipă curatorială compusă din Mălina Ionescu, Denise Parizek și Mirela Stoeac-Vlăduți, va putea fi vizitată până în data de 5 septembrie 2021. 

Proiectul este cofinanțat de AFCN și este realizat în parteneriat cu galeria 12-14 Contemporary din Viena, kinema ikon și Complexul Muzeal Arad. 

 

Ioana NICOLESCU