La Muzeul Național al Banatului se vernisează, vineri, nouă iulie 2021, expoziția internațională „Spații fluente. Hărți ale spațiului dunărean 1650-1800”. Expoziția se compune din reprezentări grafice și hărți ale spațiului dunărean, care datează chiar și din anii 1600, toate acestea putând fi văzute de vizitatori la mansarda B2 a Muzeului Național al Banatului, Bastionul Theresia, strada Martin Luther, nr.4, până în data de 1 septembrie a.c..
După vernisajul expoziţiei la Karlsruhe, în anul 2017, aceasta a început un lung tur european. În România „Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean 1650-1800“ este prezentată în cooperare cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul de Studii Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu şi Arhiva Naţională a României. Până acum, expoziția „Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean 1650-1800” a mai fost prezentată în oraşele Cluj-Napoca, Sibiu, Brăila, Iaşi, Reșița şi Chişinău, curatorul expoziției în România fiind prof. dr. Rudolf Gräf.
Expoziţia „Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean 1650-1800” este organizată de Arhiva Landului Baden-Württemberg, Secţia Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe şi Institutul de Istorie şi Studii Regionale a Şvabilor Dunăreni din Tübingen și are ca temă primele reprezentări cartografice cu privire la spaţiul dunărean și evoluția lor.


„Acest proiect comun invită la o călătorie într-un spaţiu în multe privinţe «necunoscut» al Europei. Se poate discuta concomitent cum înţelegem astăzi spaţiul Dunării mijlocii şi de jos, cât şi cel al Europei de sud-est și cu ce imagini cartografice asociem această regiune”, a transmis Muzeul Național al Banatului Timișoara, printr-un comunicat de presă.


Baza expoziţiei o constituie cuprinzătoarea colecţie de hărţi şi planuri iniţiată de marcgrafii Casei de Baden în scopuri militare, păstrată astăzi la Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe şi Biblioteca Landului Baden. În completarea hărţilor vor fi exponate din colecţia Institutului de Istorie şi Studii Regionale a Şvabilor Dunăreni din Tübingen şi din două colecţii private: colecţia dr. Mathias Beer (Tübingen) şi colecţia dr. Ovidiu Şandor (Timişoara). Expoziţia este bilingvă - în limbile germană şi engleză - și cuprinde 70 de exponate valoroase, dintre care unele sunt prezentate publicului pentru prima oară.
La vernisajul expoziției de la Timișoara, vineri, 9 iulie, ora 17, au confirmat prezența prof. dr. Wolfgang Zimmermann - director - Arhiva de Stat a Landului Baden Württemberg, Karlsruhe, prof. dr. Reinhard Johler - director - Institutul de Istorie și Studii Regionale a Landului Baden Württemberg, Karlsruhe, dr. Susanne Asche - șefa - Oficiul pentru Probleme Culturale ale Orașului Karlsruhe prof. dr. Rudolf Gräf - director - Academia Română. Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu, mag. Josef Wolf - cercetător - Institutul de Istorie și Studii Regionale al Șvabilor Dunăreni din Tübingen.
Intrarea în expoziție, pentru a fi vizitată, este gratuită pentru copii, elevi, studenți și pensionari, pentru celelalte categorii, biletul este de 5 lei.

Cornel Seracin