Expoziția anuală internaţională World Press Photo ajunge și la Muzeul Național de Artă din Timișoara. Deja la cea de-a 64-a ediție, respectiv la a zecea prezență în România, timișorenii o vor putea vizita în perioada 30 iunie - 20 iulie 2021. 

Evenimentul reprezintă o formulă itinerantă în întreaga lume, imaginile fiind expuse în peste 100 de spații, din peste 45 de țări și vizitată de peste 4,5 milioane de oameni la fiecare ediție.

În premieră, începând cu acest an, expoziția va fi însoțită de un proiect de conținut care va analiza rolul și impactul social al jurnalismului responsabil, fenomenul fake news și dezinformarea, urmând a fi anunțate în acest sens o serie de emisiuni, podcasturi și dezbateri, care se vor derula pe tot parcursul verii. Acestea vor fi realizate de co-organizatorii din acest an, Fundaţia Eidos și platforma Upgrade 100. Detaliile fiecărui eveniment pe care îl va include vor fi publicate pe pagina de facebook www.facebook.com/WorldPressPhotoRomania.

Ne bucurăm că avem oportunitatea de a duce o expoziție simbol pentru jurnalismul de calitate în România, pentru a X-a oară consecutiv, cu dorința de a crește interesul românilor pentru fotografia documentară. Anul acesta suntem mai puternici și mai hotărâți prin tot ceea ce vom aduce în fața comunității din România în lupta noastră împotriva fake news și a efectelor acestui fenomen, a declarat Cristian Movilă, fondator Eidos Foundation și reprezentant World Press Photo în România.

Suntem onorați să redevenim parteneri strategici ai proiectului WPP în România, la exact zece ani de la momentul în care am lansat, tot în co-producție, ediția cu numărul 1. Sprijinirea jurnalismului și a conținutului responsabil este parte din misiunea noastră pe termen lung, a adăugat Dragoș Stanca, fondator Upgrade 100.

Competiția World Press Photo recunoaște fotojurnalismul de calitate și premiază imagini și povești din întreaga lume. Anul acesta, 4.315 fotografi din 130 de țări din întreaga lume au înscris 74.470 de imagini.

Marele câștigător al concursului World Press Photo 2021 este fotojurnalistul danez Mads Nissen, care a surprins pentru Politiken/Panos Pictures una dintre imaginile-simbol ale anului 2020, desemnată „Fotografia de presă a anului”: pacienta Rosa Luzia Lunardi (85 de ani) îmbrățișată de sora medicală Adriana Silva da Costa Souza, în azilul Viva Bem, din São Paulo, Brazilia. Pentru a afla povestea emoționantei imagini și de ce e intitulată „Prima îmbrățișare”, accesați pagina https://www.worldpressphoto.org/collection/photo/2021/41591/1/Mads-Nissen-POY

Muzeul Național de Artă din Timișoara se alătură eforturilor de a promova fotojurnalismul de înaltă clasă și, prin aceasta, de a sensibiliza opinia publică asupra aspectelor celor mai delicate ale vieții socio-politice din vremea noastră. 

Filip Petcu, manager interimar al Muzeului Național de Artă din Timișoara își exprimă bucuria că instituția culturală participă la un eveniment internațional de o asemenea anvergură și invită toți potențialii vizitatori interesați de problemele majore ale planetei, să vină în expoziție și să afle de la fotografii profesioniști, chipuri și detalii rar surprinse de mijloacele media. 

Expoziția din Timișoara va putea fi vizitată până în 20 iulie 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10 – 18. Accesul pentru vizitarea tuturor expozițiilor se face pe baza biletului de intrare în muzeu, ultimul bilet fiind emis la ora 17.30. 

 

Ioana N.