„Noaptea Muzeelor” este evenimentul anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid liber porțile, simultan, până târziu în noapte. Primul eveniment de acest gen l-a reprezentat cel ce s-a desfășurat în anul 1997 în Berlin, iar din 1999, manifestarea a fost preluată în Franța sub denumirea de „Primăvara muzeelor”, la propunerea Ministerului francez al culturii și comunicării, ea desfășurându-se primăvara, într-o zi de duminică, din 2001 evenimentul fiind organizat în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei și a fost pus sub înaltul patronaj al Secretarului său General, având ca public țintă în special persoane aflate în proximitatea muzeelor.
Din 2005, acest eveniment este mutat pe durata nopții și schimbă publicul țintă, adresându-se tinerilor și familiilor ce își fac program în această perioadă, renăscând sub denumirea actuală - „Noaptea Muzeelor” și extinzându-se în toată Europa.
Cea de-a XVII-a ediție „Noaptea Muzeelor” se va desfășura în România, sâmbătă, 12 iunie, cu acest prilej Muzeul Național de Artă din Timișoara invită vizitatorii să participe la acest eveniment între 15:30-23:30, cu ultima intrare în instituție, pentru vizitare, la ora 23.
Cu ocazia acestei a XVII-a ediții „Noaptea Muzeelor”, o ediție ce a fost amânată pentru această zi, de obicei desfășurându-se în 18 mai sau în preajma acestei zile de 18 mai, atunci când se marchează Ziua Muzeelor pe mapamond, „Muzeul Național de Artă din Timișoara își va deschide porțile spre a oferi o imagine renăscută a instituției și o invitație către iubitorii de frumos să ni se alăture în eforturile de a recrea imaginea și mesajul instituției ca muzeu deschis”.
Așadar, Muzeul Național de Artă Timișoara va prezenta publicului, pe lângă expozițiile permanente, deschise pentru vizitare (Artă Modernă Românească, Arta lui Corneliu Baba, expoziția SIGMA 1+1+1, Artă Europeană, Artă Bănățeană (laică și religioasă), Artă Decorativă), expozițiile temporare, deschise în această lună pentru eveniment. Aceste expoziții temporare sunt, „Forme și culori - semnele Universului” ce conține lucrări de pictură, grafică și afișe de spectacol realizate de artistul bănățean Zoltán Molnár (la parterul Muzeului de Artă, Sala „Mercy”), expoziția de fotografii alb-negru „On the Sunny Side of the Jazz”, ce poartă semnătura Liviu Tulbure și lucrările de pictură ale lui Horea Bernea, din colecția privată a medicului Sorin Costina (cele două expoziții se află împreună la etajul doi, sala 25), expoziția „Migrații. Homo Viator”, ce poartă semnătura artistei timișorene Alina Cioară, expoziție ce face parte dintr-un proiect care a luat naștere când artista avea 18 ani, tematica expoziției fiind una captivantă despre care a vorbit astfel juristul Florin Galiș, cu prilejul unei conferințe ce s-a desfășurat în Sala Baroc a Muzeului Național de Artă, joi, 10 iunie: „Suntem la finisajul unei expoziții despre care vorbim, care se numește «Homo Viator», «Omul Migrator». Ceea ce se-ntâmplă azi în această gematrie este că migrarea despre care vorbim nu e doar pe orizontală. Este și pe verticală. Este o ridicare, este o migrare pe verticală la care suntem parte toți, toți cei de-aici. Deja, se-ntâmplă să avem parte de-o potrivire extraordinară. Nu știu dacă atunci când s-a stabilit evenimentul se știa de această dată a finisajului. Nu trebuia să fie în 10 iunie, ci într-o altă dată, în 12. Deci, există în acest acord fin al lumii, în această relație dintre cuvinte, valoare numerică, valoare simbolică, o potrivire care de multe ori ne scapă, dar ea există, dragilor. Sunt tablouri care se adresează și persoanelor nevăzătoare, sau cu probleme de văz. Gândiți-vă cum să simți un tablou. Să-l simți, efectiv prin pipăire. Nu vi se pare că este ceva extraordinar? Nu vi se pare că-n viața asta, de multe ori, nu pentru a-l rememora pe Toma, ci pentru a scoate în evidență modul în care ne raportăm de multe ori la lucruri, atunci când atingem simțim, parcă, o substanță mai mult decât atunci când avem doar un organ vizual? Asta s-a-ntâmplat aici”. Expoziția „Migrații. Homo Viator”, poate fi vizitată la etajul doi a Muzeului Național de Artă Timișoara pe toată durata evenimentului „Noaptea Muzeelor”, inclusiv duminică, 13 iunie, începând cu ora 12, oră la care instituția se va redeschide pentru vizitare.
Vitrina de pe str. Mercy adăpostește instalația „Tâlharul cel bun”, creație a lui Bogdan Vlăduță, artist vizual care a absolvit Universitatea de Artă din București în 1996, clasa de pictură a profesorului Ștefan Câlția și a plecat la Roma spre a învăța de la marii maeștrii ai genului.
Partenerii Muzeului Național de Artă Timișoara în organizarea celei de-a XVII-a ediții „Noaptea Muzeelor” sunt Consiliul Județean Timiș, Jazz Banat Cultural Foundation, Asociația Femeilor Maghiare din Timișoara, Colecția Dr. Sorin Costina, familia Molnár, Asociația „Jacques de Molay”.
În România, organizatorul evenimentului „Noaptea Muzeelor” este Reţeaua Naţională a Muzeelor (R.N.M.R.). Toate evenimentele propuse în „Noaptea Muzeelor” se vor desfăşura cu respectarea legislaţiei în vigoare privind prevenirea pandemiei provocată de virusul chinezesc.

Cornel Seracin
Foto: arhiva Muzeul Național de Artă Timișoara