Lucrările semnate de artistul timișorean Molnár Zoltán revin într-o nouă expoziție temporară la Muzeul Național de Artă Timișoara, universul artistic al pictorului bănățean urmând să încânte, din nou, privirile iubitorilor de artă pentru o perioadă de peste două săptămâni.
Expoziția „Forme și culori - semnele Universului” este rodul colaborării dintre Muzeul Național de Artă Timișoara cu Asociația Femeilor Maghiare din Timișoara, face parte din programul pregătit pentru Noaptea Muzeelor (sâmbătă, 12 iunie) și este inclusă în agenda celei de-a XXV-a ediții a Zilelor Maghiare Bănățene.
Artist plastic de o deosebită valoare şi sensibilitatea sufletească, Molnár Zoltán s-a născut în anul 1937, în Regatul Unit al României, la Sfântul Gheorghe, judeţul Trei Scaune.
Molnár Zoltán a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca unde i-a avut profesori pe Kádár Tibor, Szervátiusz Jenő şi Abodi Nagy Béla. A activat profesor în cadrul Facultăţii de Arte din Timişoara în perioada 1963 - 1972 după care a urmat o activitate de grafician în cadrul Teatrului Maghiar de Stat Timişoara, perioadă în care a avut colaborări cu Opera Naţională din Timişoara la spectacolul de balet contemporan „Chore Studio Temesiensis” sub bagheta dirijorului si compozitorului Nicolae Boboc.
Molnár Zoltán s-a remarcat și prin lucrări monumentale în aer liber, lucrări care pot fi admirate în centrele oraşelor Carei, Tăşnad, Satu Mare, Ploieşti şi Sinaia. În Sala de Concerte a Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara poate fi admirată una din lucrările monumentale realizate de Molnár Zoltán, intitulată „Simfonie”.


Molnár Zoltán şi-a formulat, astfel, crezul artistic: „Calea pe care am străbătut-o nu a fost netedă şi dreaptă, dar orice am creat, mi-am asumat întotdeauna responsabilitatea angajamentului individual, personal. În acest fel am reuşit după convingerea mea să surprind, să calific într-un aliaj unitar, matematica, muzica şi arta plastică.”


Apropiat al artiștilor din Grupul 1+1+1, apoi SIGMA, la începuturile sale, Molnár Zoltán s-a remarcat prin arta abstractă. Cu timpul, prin rigurozitatea și geometrismul caracteristice constructivismului, artistul avea să vizeze o armonizare a formelor clare, exacte, a ritmurilor bine definite și a cromaticii rafinate. Astfel, de mai multe ori, artistul avea să invoce conexiunea operelor sale cu alte două domenii, matematica și muzica.


„Pictorul lucra pe muzică gregoriană şi cred că acesta este fundalul religios estetic, poate cheia cu care abstracţionismul lui Molnár se poate mai uşor deschide, fără să răneşti nici broasca porţii şi nici cheia.
Convingerea că el este un harpist, sau poate un organist, autorul unor instalaţii de harfe eoliane, nu m-a părăsit niciodată. La tragica sa existenţă, munca lui mi se părea terapia pe care pictorul şi-a administrat-o sufletului său mereu neliniştit, convertind-o în orfismul cu care lucrările lui se livrau privitorului”, scrie în prezentarea lui Molnár Zoltán din paginile albumului „Timişoara. 15 fondatori ai artei contemporane”, apărut la Editura Fundaţiei „Interart Triade” și a cărui concepţie, documentare şi selecţie a materialului aparţine Sorinei Jecza-Ianovici.


Expoziția ce poartă semnătura lui Molnár Zoltán va avea vernisajul marți, 8 iunie, de la ora 18, lucrările de pictură, grafică și afișele spectacolelor cărora, în timp, artistul le-a conturat scenografia și promovarea, vor putea fi admirate în Sala „Mercy” situată la parterul Muzeului Național de Artă Timișoara. Lucrările expuse sunt din colecția familiei Molnár și din colecția de Artă Plastică a Muzeului Național de Artă Timișoara. Curator al expoziției este muzeograf dr. Claudiu Toma.
La vernisajul expoziției, pe lângă prezentarea universului artistic al pictorului, despre care va vorbi Alina Hambaraș, invitații vor avea parte de un moment muzical în interpretarea tânărului pianist David Gabriel Molnár.

Cornel Seracin