Preselecția tinerilor artiști înscriși la Festivalul – Concurs Gelu Stan s-a încheiat. Au fost aleși pentru a concura în finală 15 din cei 60 de soliști vocali dornici să  cucerească faima pe scena muzicii populare. 

Să îi aleagă pe cei mai buni dintre ei nu a fost o misiune ușoară pentru specialiștii și oamenii de cultură care au ascultat înregistrările trimise de concurenți, le-au trecut prin filtrul  evaluării și i-au desemnat pe finaliști, spun organizatorii. Artiștii selectați reprezintă aproape toate zonele etnofoclorice ale României.

Câștigătorilor li se vor acorda: Marele Premiu, în valoare de 3.500 de lei, premiile I, II și III în valoare de 2.500, 1.500, respectiv 1.000 de lei. Juriul va acorda de asemenea trei premii speciale, în valoare de 600 de lei fiecare. În plus, vor mai fi oferite Premiul Radio Timișoara, în valoare de 500 de lei, și Premiul „Tinereții”, acordat de familia maestrului Gelu Stan.

Juriul care îi va alege pe câștigători va fi alcătuit din personalități de calibru ale vieții culturale românești. 

Concursul, Gala Laureaților și decernarea premiilor vor avea loc, cu public,  joi, 17 iunie 2021, începând cu ora 18, pe scena Sălii Mari a Teatrului Național Mihai Eminescu din Timișoara. Acompaniamentul concurenților va fi asigurat de instrumentiștii orchestrei Ansamblului Profesionist Banatul, dirijate de Sebastian Roșca. 

Invitații Festivalului sunt Larisa Bozbici, câștigătoarea ediției precedente a concursului, Andreea Voica și Bogdan Toma. 

Festivalul va onora nu doar memoria maestrului Gelu Stan, ci și pe cea a celebrului taragotist Luca Novac, pe care lumea folclorului bănățean l-a pierdut la începutul acestui an. Momentul dedicat acestuia va fi susținut de Ioniță Ienea, Bujor Polhac și Lăzărică Cega. 

Biletele la spectacol se pot achiziționa începând de vineri, 11 iunie, de pe site-ul eventim.ro.

În sală vor fi respectate toate măsurile sanitare impuse de autorități, spectatorii vor purta mască de protecție și vor fi așezați la distanța regulamentară unul de celălalt. 

Festivalul Gelu Stan este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și finanțat de Consiliul Județean Timiș. 

Evenimentul va fi prezentat de Felicia Stoian. (I.N.)