Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, an de an, Uniunea Teatrală din România, Senatul UNITER - Consiliul Director, acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale. Astfel, în urma vizionării spectacolelor care au avut premiera în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2020 au fost propuse nominalizările pentru cele 11 categorii, au fost decernate două Premii Speciale și Premiile pentru „Întreaga activitate actriță”, „Întreaga activitate actor”, „Întreaga activitate regie”, „Întreaga activitate scenografie” și „Întreaga activitate critică și istorie teatrală”, neacordându-se Premiul de Excelență.
Juriul pentru nominalizările premiilor UNITER a fost compus din criticii de teatru Oana Cristea Grigorescu, Claudiu Groza și Cristina Rusiecki și a nominalizat, de la Teatrul Național „Mihail Eminescu” din Timișoara, la secțiunile „Cea mai bună scenografie” și „Cel mai bun actor în rol secundar”, iar de la Teatrul German de Stat din Timișoara, a nominalizat la secțiunea „Cel mai bun spectacol de teatru tv / teleplay”.


Așadar, actorul Ion Rizea a fost nominalizat pentru rolul din spectacolul „Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mesei”, pentru Premiu la secțiunea „Cel mai bun actor în rol secundar”, textul și regia reprezentație fiind semnată de Radu Iacoban. Actorul Teatrului Național „Mihail Eminescu” din Timișoara a fost distribuit în rolul „Bunica” și „a ridicat mănușa aruncată de regizor și, sfidând toate riscurile pe care le presupune un rol în travesti, a creat un personaj de o admirabilă complexitate, care acoperă o mare parte din gama emoțiilor omenești”.


O a doua nominalizare UNITER care se îndreaptă către Teatrul Național din Timișoara este acordată scenografului Helmut Stürmer pentru decorul spectacolului „Rinocerii” de Eugène Ionesco, spectacolul care a avut premiera în 4 martie 2020 și „s-a dovedit a fi, dincolo de forța, estetica și mesajul său, incontestabil puse în valoare de regizorul Gábor Tompa, premonitoriu pentru pandemia care urma să izbucnească și pe care încă o trăim”.
Helmut Stürmer, scenograf de teatru și film, are o carieră excepțională care s-a derulat pe toate scenele lumii și a fost multiplu laureat al premiilor UNITER, dar și al altor premii naționale și internaționale. „Într-adevăr, recunoașterea pe care juriul UNITER o acordă scenografului Helmut Stürmer este, implicit, o recomandare adusă Atelierelor «Fabrica de decoruri» a Teatrului Național din Timișoara. Cu atât mai mult, calitatea de execuție a decorului pentru spectacolul «Rinocerii» dovedește din nou faptul că o instituție publică de spectacol - acest teatru, în orice caz - poate face excelență în domeniul manufacturării decorurilor de teatru. De asemenea, cele două onorante nominalizări vin să confirme justețea principiilor și a direcțiilor artistice și morale pe care Teatrul Național le-a urmărit într-un context extrem de dificil, care părea că va îngenunchea întreaga lume”, au transmis reprezentații instituției timișorene.


O altă veste extraordinară pentru Teatrul Național „Mihail Eminescu” din Timișoara este decernarea, de către Senatul UNITER, a premiului pentru întreaga activitate, scenografei Geta Medinski, artist important al scenei timișorene.
Geta Medinski este un nume legat indisolubil de Teatrul Național din Timișoara, iar «Premiul pentru întreaga activitate» decernat de Senatul UNITER reprezintă o binemeritată recunoaștere a unei cariere dedicate Teatrului Național din Timișoara. De o delicatețe specială, o modestie structurală, scenografiile Getei Medinski și-au păstrat nealterată valoarea, iar Teatrul Național datorează cu adevărat Getei Medinski o mare parte a istoriei sale scenografice”, au transmis reprezentanți ai Teatrului Național „Mihail Eminescu” din Timișoara, referitor la această importantă premiere.


Spectacolul „V.I.P. - Very Isolated Person”, adaptare liberă după „Pescărușul” de A.P. Cehov a fost nominalizat la secțiunea „Cel mai bun spectacol de teatru tv / teleplay”. Piesa a fost pusă în scenă la Teatrul German de Stat din Timișoara, conceptul și regia purtând semnătura Paula Lynn Breuer și Olga Török.


Toate aceste recunoașteri publice importante atestă, cu siguranță, faptul că într-o perioadă dificilă, atât din punct de vedere financiar cât și în ceea ce privește situația sanitară, cele două Teatre timișorene au continuat să producă spectacole, reușind să găsească modalități noi pentru ca acestea să ajungă la public. Prin faptul că reprezentațiile puse în scenă de Teatrul Național „Mihail Eminescu” și Teatrul German de Stat din Timișoara au ajuns la public, fiind transmise prin intermediul Youtube, pe pagina de Facebook, atestă faptul că actorii care activează pe cele două scene au rămas deschiși propriului public, iar prin transmiterea pieselor prin intermediul internetului, în mediul on-line, în condițiile unor restricții extreme, impuse de virusul chinezesc, cele două Teatre timișorene s-au ridicat la un nou nivel de creativitate și evoluție către public, un nivel modern, adaptat tehnologiei și cerințelor celui de-al doilea deceniu al secolului XXI.
Urmează ca din cele trei nominalizări, la fiecare din cele 11 secțiuni, să fie decis câte un câștigător la fiecare secțiune, laureații fiecărei secțiuni urmând să pășească pe „Covorul Roșu” într-un spectacol, Spectacolul Galei UNITER, ce se va desfășura la București, marți, 20 iulie 2021.

Cornel Seracin
Foto: Adrian Pîclișan