Centrul Multifuncțional Bastion a găzduit lansarea a două expoziții din cadrul proiectului „Rediscover”.
„Opera arhitectului Henrik Telkes prin prisma aparatului său de fotografiat, 1910-1921” și „Personalități de marcă - contribuții ale evreimii timișorene la bogăție multiculturală a orașului” sunt titlurile celor două expoziții care vor putea fi vizitate până în 29 mai inclusiv. Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și cu colaborarea Comunității Evreilor din Timișoara, partener în cadrul proiectului „Rediscover”.
Cele două expoziții constituie cel de-al treilea eveniment din cadrul proiectului „Rediscover”, aflat acum în ultima sa parte de implementare, urmând a fi finalizat în 31 mai. Scopul proiectului este de a pune în valoare și de a redescoperi patrimoniul cultural evreiesc din opt țări danubiene. Timișoara implementează acest proiect în România, cu sprijinul Comunității Evreilor din Timișoara.


Dr. Luciana Friedmann, președinta Comunității Evreilor din Timișoara, a spus, în cadrul vernisajului: „Echipa de proiect a lucrat asiduu timp de trei ani pentru aceste lucruri importante pentru orașul Timișoara, prin acest proiect. Ca o materializare, vedem aceste trei serii de roll-up-uri și știu că vor apărea și o serie de filmulețe și că se lucrează la un muzeu virtual. Sper că un asemenea proiect va avea continuitate și va aduce un plus de informație și cunoaștere pentru orașul nostru. Mă bucur că pentru o săptămână mulți timișoreni vor avea posibilitatea să vadă o parte dintre sărbătorile celebrate de evreii din Israel, din lume, dar și de noi, aici, în Timișoara. De asemenea, sunt prezente o mică, dar reprezentativă, parte dintre sutele de personalități ale comunității evreiești de-a lungul secolelor. A fost foarte greu de făcut o selecție atât de redusă. Cu siguranță am putea vedea alte cincisprezece personalități poate la fel de reprezentative precum cele prezentate aici. Este doar un exemplu al contribuției evreilor la construirea, formarea și dăinuirea acestui oraș. Doresc să-i mulțumesc colegului meu arh. Gabriel Szekely pentru faptul că și-a dedicat foarte mult timp, voluntar, pentru reușita acestui proiect. Ceea ce a surprins el aici este, iarăși, un crâmpei din ceea ce au reprezentat arhitecții evrei pentru Timișoara”.


Arhitectul Gabriel Szekely a fost unul dintre cei mai importanți piloni ai acestui proiect, iar expoziția dedicată lui Henrik Telkes este întru totul creația sa, cu sprijinul extraordinar al doamnei Nicolin, fiica marelui arhitect, prezentă și ea la expoziție, prilej cu care, pe lângă mulțumiri, organizatorii i-au oferit și un frumos buchet de flori. „Sunt onorată să particip la această expoziție și mă bucur că amintirea tatălui meu este, la rândul ei, onorată în acest fel. Pentru acest lucru îi mulțumesc în mod special domnului arhitect Szekely”, a declarat venerabila doamnă Nicolin.


Arhitectul Gabriel Szekely a vorbit despre viața și moștenirea culturală și arhitecturală pe care arh. Henrik Telkes a lăsat-o Timișoarei: „În aproximativ 20 de ani, de la 1900, până la primul război mondial, Timișoara s-a transformat fantastic, dintr-un mic oraș de provincie cu importanță militară a devenit un oraș mare, cosmopolit, bogat, cu palate, cu bulevarde superbe, croite pe modelul orașelor Budapesta și Viena, cu clădiri publice. Această transformare s-a datorat mai multor factori. Timișoara devenise un fel de centru economic al Banatului, iar aici veneau investitori din tot Imperiul Austro-Ungar. Pe lângă această revigorare economică a avut loc și o dezvoltare culturală. Aici s-au mutat sau au venit să lucreze investitori, bancheri, oameni de cultură, dar și arhitecți. Cei mai mulți dintre aceștia din urmă nu erau născuți aici. Erau din Ungaria, Transilvania, din diverse alte locuri. Făceau studiile la Budapesta și, atrași de circumstanțele favorabile, se mutau la Timișoara. De asemenea, arhitecți din Budapesta veneau și construiau aici. Puțini au fost cei care s-au născut în Timișoara sau pe lângă Timișoara. Printre aceștia, unul dintre cei mai importanți este arhitectul Henrik Telkes. S-a născut la Sânnicolau Mare, în anul 1881 și a trăit, în afara celor cinci ani petrecuți la Budapesta, 1900-1905, când a studiat arhitectura, toată viața la Timișoara. La Budapesta asistent i-a fost inclusiv Laszlo Szekely, arhitectul-șef de mai târziu al orașului Timișoara, care a predat ca asistent la facultatea de arhitectură de la Budapesta în acea vreme. După absolvirea studiilor, timp de cinci ani a fost angajat la Primăria Timișoara, la serviciul urbanistic. În anul 1910 și-a deschis propriul birou de proiectare, în cadrul căruia, într-un timp foarte scurt, a proiectat un număr mare de palate. În anul 1918 a fondat o fabrică de săpun, împreună cu alți membri din familia sa, fabrică ce a funcționat până după al doilea război mondial. Începând cu anii ’50 a lucrat în cadrul mai multor instituții de stat, în calitate de proiectant, până la vârsta de 80 de ani.
Numărul clădirilor proiectate de Henrik Telkes între anii 1910-1912 este remarcabil. Impresionează atât mărimea, dar și valoarea arhitecturală a clădirilor. Clădirile proiectate de Telkes sunt decorate într-un stil Secession geometric reținut și elegant”.


Dintre clădirile emblematice pe care arhitectul Henrik Telkes le-a lăsat orașului se numără Palatul Brück, Palatul Farmaciei Kovacs sau Palatul Löffler.
Mai menționăm că fotografiile realizate în zilele noastre cu clădirile proiectate de arhitectul Henrik Telkes îi aparțin fotoreporterului Constantin Duma.


Anton BORBELY