A apărut, la Editura timişoreană Eurostampa, editat de Societatea Istorică din România, filiala „Mihai Pârvulescu” Timiş şi în coordonarea profesorilor Sorin Gabriel Ionescu şi Tiberiu Ciobanu, anuarul „Studii şi cercetări istorice bănăţene, serie nouă, IV-VI, 2018-2020”. Lucrarea, consistentă (numără 408 pagini), a apărut sub egida Mitropoliei Banatului şi a Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al Filialei Timişoara a Academiei Române.


„Nu existăm cu adevărat până nu ne manifestăm generozitatea faţă de semenii noştri şi până nu conştientizăm dumnezeirea din noi ca pe un dar suprem făcut nouă de Creator, tocmai pentru a fi mai buni. Toate acestea l-au caracterizat, indiscutabil, pe Mihai Pârvulescu, un Om de la a cărui trecere la cele veşnice au trecut deja mai bine de trei ani, dar care va rămâne, fără îndoială, pentru totdeauna, în memoria colectivă datorită înfăptuirilor sale meritorii ca dascăl, director şi istoric, într-un cuvânt ca slujitor devotat al Cetăţii. De asemenea, nu este întâmplător nici faptul că a trecut în Nemurire într-o zi de mare sărbătoare pentru noi, românii, şi anume 24 ianuarie, dată la care s-a realizat «de facto» Unirea Principatelor Române, eveniment crucial din istoria noastră multimilenară pe care-l cinstea, de aproape un sfert de secol, prin organizarea unei sesiuni de comunicări ştiinţifice de înaltă ţinută la şcoala pe care a condus-o cu pricepere, abnegaţie şi onoare până în ultima clipă a vieţii sale”, scrie Tiberiu Ciobanu în preambulul lucrării.


„Trecutul bisericesc şi cultural al românilor se conturează în societatea actuală ca un reper valoros şi obiectiv, care aduce nădejde pentru viitor. Istoria ne oferă exemple de personalităţi, dezbate evenimente, creionează mentalităţi şi aşază într-o matcă firească naţiunea şi elementele ei definitorii. Din aceste considerente se desprinde marea datorie de conştiinţă şi de acţiune pe care o au cercetătorii şi istoricii ce se apleacă în studiile lor asupra paradigmelor trecutului. În acest context, o carte devine «hrană vie» pentru sufletele însetate de cunoaştere şi, totodată, oferă cunoaşterii perspectivele înveşnicirii. A rânduit Dumnezeu ca în Banat să fie scrise de-a lungul timpului astfel de cărţi ziditoare, în paginile cărora întâlnim viziunea tradiţională a poporului român, dorinţa de creştere spirituală a oamenilor şi respectarea adevărului exprimat în fapte. Biserica Ortodoxă a sprijinit în mod neobosit dezvoltarea comunităţilor, de cele mai multe ori bisericile şi mănăstirile fiind şi centre de educaţie şi culturalizare. Biserica a rămas şi astăzi un nucleu de rezistenţă al culturii autentice şi un izvor de lumină în istorie, orientându-şi misionar activitatea în funcţie de evoluţia societăţii şi de memoria faptelor vrednice de urmat. Colecţia de faţă, Studii şi cercetări istorice bănăţene, face parte din rândul cărţilor care evidenţiază responsabil trecutul Banatului. Început ca anuar al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România - Filiala Timiş, sub redacţia regretatului profesor şi istoric Mihai Pârvulescu, publicaţia a avut trei editări între anii 2015-2017. Prin actuala ediţie, apărută în serie nouă, se recuperează studiile aferente anilor 2018-2020, sub coordonarea prof. dr. Sorin Gabriel Ionescu şi a prof. dr. Tiberiu Ciobanu, istoricii care au preluat conducerea Filialei «Mihai Pârvulescu» Timiş a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România. Mitropolia Banatului şi Institutul de Studii Banatice «Titu Maiorescu» al Filialei Timişoara a Academiei Române şi-au dat concursul la apariţia acestui volum, care conţine studii de istorie bisericească şi laică, cu autori preocupaţi de trecutul Banatului. Semnatarii materialelor istoriografice sunt preoţi, profesori şi cercetători, la loc de cinste aflându-se domnul prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. Rog pe Bunul Dumnezeu să dăruiască celor care au propovăduit prin cuvânt în paginile cărţii de faţă, multă putere spre îndeplinirea unei slujiri depline a Adevărului celui Veşnic. Cititorilor le dorim multe împliniri duhovniceşti şi o permanentă stăruinţă în duhul misionar al Bisericii noastre dreptmăritoare”, arată şi Mitropolitul Ioan al Banatului în „Cuvânt înainte”.
Anuarul conţine studii ale unor reputaţi istorici bănăţeni, iar subiectele acoperă o vastă arie a istoriei locului. (A.B.)