După mai mult de jumătate de an în care întâlnirea cu spectatorii a avut loc exclusiv în spațiul virtual, Teatrul Național Timișoara își redeschide porțile pentru public.

Pregătiți pentru această întâlnire, reprezentanții instituției culturale anunță cu bucurie spectacolele lunii mai: M-am hotărât să devin prost, după celebrul roman al lui Martin Page deschide publicului Sala Mare a Teatrului Național sâmbătă, 8 mai, fiind urmat duminică, 9 mai, de spectacolul Cercurile încrederii de Radu Popescu, cu care se deschide Sala 2. În continuare, vineri, 14 mai, tot pe scena Sălii 2, va avea loc spectacolul Freak show, un one-man show semnat de Florin Piersic jr. Duminică, 16 mai, la Sala Mare, Teatrul Național continuă cu spectacolul Mătușa Julia și Condeierul, după Mario Vargas Llosa, fiind urmat vineri, 21 mai, la Sala 2, de spectacolul Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese, de Radu Iacoban, spectacol prezentat publicului pentru prima dată în formula live.

Finalul lunii aduce și prima premieră a anului, un spectacol încărcat de emoția și tensiunea așteptării, un spectacol pe care Teatrul Național l-a pregătit în perioada precedentă: Zorba, după celebra poveste a lui Nikos Kazantzakis. Spectacolul, semnat de regizoarea Mihaela Lichiardopol, traduce în limbaj teatral marea sensibilitate a frumoasei povești cretane și, totodată, repune în discuție câteva dintre constantele unei lumi care nu s-a schimbat chiar atât de mult pe cât ne-ar plăcea să credem: violența, însingurarea, dar și iubirea

ca forță motrice, ca forță vitală și catalizator al speranței.

Distribuția spectacolului îi reunește pe actorii Ion Rizea, Matei Chioariu, Alina Ilea, Ana Maria Cojocaru, Cătălin Ursu, Bogdan Spiridon, Andrei Chifu, Victor Manovici, Iuliana Crăescu, Laura Avarvari, Ana-Maria Pandele Andone, Paula Maria Frunzetti, Luminița Tulgara și Cristian Szekeres. Echipa de creație este completată de Emil Bejenaru (decoruri), Gabriela Strugaru Popa (costume), Sebastian Hamburger (muzica și video) și Florian Putere (light design).

Premiera este programată vineri, 28 mai, la Sala Mare a Teatrului Național, fiind urmată de a doua reprezentație sâmbătă, 29 mai.

Toate spectacolele programate în luna mai vor începe la ora 19. Biletele pot fi achiziționate online, sau de la Agenția de bilete „Mărășești” (str. Mărășești nr. 2), care funcționează de marți până duminică, între orele 11- 19. (I.N.)

 

Foto: Adrian Pîclișan / TNTm