În acest an, Festivalul Filmului Francez din România celebrează cea de-a XXV-a ediție. Cu această ocazie, între 1 și 11 iulie 2021, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, dar și în Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu și Suceava, cinefilii sunt invitaţi la întâlnirea anuală cu cele mai noi şi remarcabile filme franceze, într-o ediţie aniversară, de vară. Filmele se vor proiecta în săli de cinema, dar şi în aer liber, cinefilii fiind îndemnați să le vizioneze cu respectarea normelor sanitare care să le garanteze siguranţa, dar şi on-line, pentru prima dată în istoria acestui Festival.
În această ediție aniversară, spectatorilor li se propun 5 secţiuni cu câte 5 filme fiecare, astfel urmându-se marcarea celor 25 de ediţii ale celui mai longeviv Festival din România dedicat unei cinematografii naţionale. Ediția din acest an a Festivalului aduce o mulţime de noutăţi. Competiţia Tinerilor Talente - „Lungmetraj” pune în lumină, ca în fiecare an, vocile noi ale cinematografiei franceze, prin cinci titluri de debut remarcabile care vor concura pentru Premiul Publicului, constând în acest an într-o bursă de 1000 euro oferită de Institutul Francez regizoarei sau regizorului filmului câştigător, dar şi un pachet de sprijin financiar acordat de TV5 Monde distribuitorului român care va alege să aducă filmul pe ecranele din cinematografele autohtone. Pentru prima dată, filmele din competiţie vor fi disponibile şi on-line, pe platforma Elvire Chez Vous, între 5 şi 9 iulie, astfel încât să poată fi vizionate şi votate de un public cât mai numeros. Printre titlurile în premieră naţională confirmate deja în această secţiune se regăsesc „Slalom” de Charlène Favier şi „Seize Printemps” de Suzanne Lindon, ambele incluse în selecţia oficială Cannes 2020 şi alte peste 20 de selecţii în festivaluri majore de film din lume, dar şi „Au nom de la terre”, lungmetrajul de debut al lui Edouard Bergeon, inspirat din povestea familiei sale şi care a atras peste 2 milioane de spectatori în cinematografele franceze în toamna anului 2019.
Ediția din acest an, competiţiei de lungmetraj i se adaugă o secţiune nouă, Competiţia Tinerelor Talente - Scurtmetraj, care propune cinci titluri cu un parcurs festivalier deosebit. În această nouă secțiune, un juriu de trei tineri critici de film - Flavia Dima, Georgiana Muşat şi Victor Morozov - va desemna câştigătorul, premiul constând într-o rezidență de creație în cadrul programului „Résidence de Poche” al Institutului Francez din România, care oferă cadrul ideal pentru dezvoltarea unui proiect de lungmetraj.
În secțiunea clasică ce regrupează succesele recente ale cinematografiei franceze, Panorama filmelor anului, filme recompensate în festivaluri sau plebiscitate de public, vor predomina comediile. Pentru ca organizatorii festivalului și spectatorii participanți să se bucure, să se emoționeze și să râdă împreună, printre titlurile prezentate în premieră naţională se află „Adieu lescons” de Albert Dupontel, marele câştigător la Premiile César ale industriei franceze de film în 2021, cu 7 trofee printre care „Cel mai bun film”, distribuit de Independenţa Film şi „Un Triomphe” de Emmanuel Courcol, desemnat „Comedia Anului” la European Film Awards 2020 şi distribuit în România de Bad Unicorn.
O altă secţiune nouă este Carte Blanche pentru 5 cineaşti români, în cadrul căreia Adina Pintilie, Radu Jude, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu şi Cristi Puiu ne onorează, fiecare, cu propunerea câte unui film francez, de patrimoniu sau mai recent, care i-a impresionat sau i-a inspirat în mod deosebit.
Cea de-a cincea și ultima secțiune, Le Meilleur du FFF, propune revederea a 5 filme din edițiile anterioare ale Festivalului, care au marcat debutul unor regizoare şi regizori ce s-au impus între timp ca nume care nu pot fi evitate în lumea filmului francez. Aceste filme vor fi disponibile înainte de Festivalul propriu-zis, on-line, pe platforma Elvire Chez Vous, timp de 24 de ore fiecare, vizibile de pe întreg teritoriul României. Primul este „Grand Central” de Rebecca Zlotowski, prezentat în premieră în România în 2014, în ediţia cu numărul 18, când a câştigat şi Premiul Publicului.
Vizionarea on-line va începe vineri, 30 aprilie, la ora 18, iar biletele sunt deja disponibile pe Eventbook:https://eventbook.ro/film/bilete-elvire-chez-vous-grand-central. Detaliile suplimentare despre locaţii, date şi alte surprize din program vor fi anunțate în curând.
Festivalul Flimului Francez în România este organizat de Institutul Francez din România (București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara). Acum, cu ocazia celei de-a douăzeci și cincea ediții a Festivalului, Institutul Francez din România multumeşte călduros tuturor co-organizatorilor, partenerilor și partenerilor media care au sprijinit Festivalul Filmului Francez în aceşti 25 de ani.

Cornel Seracin