Cea de-a patruzeci și doua ediție a Convenție Naționale de Science-Fiction, cunoscută și prin acronimul RomCon, s-a desfășurat și anul acesta on-line, prin intermediul aplicației ZOOM, în zilele de 17 și 18 aprilie 2021.
Tema acestei ediții a RomCon-ului a fost „Reflectări și problematici ale inteligenței artificiale în S.F.”, prozatorul și criticul literar Voicu Bugariu fiind Invitat de Onoare pentru ediția acestui an.
Ediția a XLII-a a avut trei Invitați Speciali, Ana-Maria Negrilă (scriitor contemporan de literatură fantastică și science-fiction), Györfi-Deák György (prozator S.F., eseist) și Mugur Cornilă (editor), dar și un Fan Invitat Special, Adrian Bancu (fizician).
În cea de-a doua zi a ediției, duminică, 18 aprilie, juriul, condus de cunoscutul scriitor, istoric și critic literar Mircea Opriță, a decernat Premiile Nationale pentru Literatura și Arta Science-Fiction pe anul 2020. Clubul „Helion” al Casei Municipale de Cultură Timișoara a obținut șapte din cele 14 premii acordate.


Publicăm, în cele ce urmează, câștigătorii tuturor premiilor acestei ediții a RomCon-ului, pe secțiuni:
Cel mai bun Roman din anul 2020, „Cișmigienii” de Eugen Cadariu (București);
Cea mai bună Nuvelă din 2020, „Maestrul și păpușa” de Ionuț Manea (Timișoara), din volumul de povestiri „Confesiunile maestrului păpușar”;
Cel mai bun Volum de Povestiri din anul 2020, „Confesiunile maestrului păpușar” de Ionuț Manea (Timișoara);
Cea mai bună Povestire din 2020, „Operațiunea Compas” de Costel Baboș (Canada), apărută în revista „Helion”, nr.5-6/2020;
Cel mai bun Volum Non-Fiction din anul 2020, „Cineanimația SF” de Bogdan Mihăilescu (București);
Cea mai bună Antologie din anul 2020, „Antologia Helion 6”;
Cea mai bună Publicație pe Hârtie din 2020, revista „Helion” (Timișoara);
Cea mai bună Publicație On-line din anul 2020, „Helion On-line” (Timișoara);
Cea mai bună emisiune radio/Tv din anul 2020, „Mașina visului/Dialog intercultural”, realizată de Lucian Merișca (Iași);
Cel mai bun Traducător al anului 2020, Silviu Genescu (Timișoara);
Cel mai bun Artist Plastic din anul 2020, Traian Abruda (Timișoara);
Cea mai bună editură a anului 2020, Editura „Pavcon” (București);
Premiul pentru cele mai bune Filme S.F. și F. din anul 2020, Ex aequo, Andrada Maria Tudorache (București) pentru „Internet Explore” și Ana Breten (București) pentru „Colors”;
Premiile Speciale ale Juriului pentru anul 2020, „Biblioteca Nova”, vol.16, serie nouă (redactor-șef Cornel Secu), „Enciclopedia Imaginilor” (realizată de echipa redacțională coordonată de Corin Braga, Cluj-Napoca).
Juriul acestei ediții a RomCon a fost compus din Mircea Opriță (președinte), Daniel Botgros, Adrian Chifu, Györfi-Deák György și Dan Popescu.


Cornel Seracin