În fiecare an pe data de 15 aprilie se marchează Ziua Mondială a Artei, ca urmare a deciziei Asociației Internaționale a Artei, această dată fiind aleasă pentru a aduce un omagiu artistului poliedric care a fost Leonardo Da Vinci.
Pictura, arhitectura, muzica, sculptura, dansul și literatura au fost la început principalele categorii ale artei, mai târziu, în 1911, acestora adăugându-li-se cinematografia, considerată cea de-a „șaptea artă” de către criticul cinematografic Ricciotto Canudo.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Artei, joi, 15 aprilie 2021, Accademia di Romania in Roma lansează, într-un spațiu virtual, proiectul expozițional „Expoziție de Artă cu Lucrări din Pinacoteca Accademia di Romania in Roma”. Pinacoteca Școlii de la Roma dispune de o arhivă cu lucrări de artă care au o puternică încărcătură istorică și emoțională și o valoare artistică semnificativă, fiind vorba de o colecție care s-a construit și s-a consolidat în timp, în ultimii 50 de ani. Operele care vor fi expuse, 23 de lucrări de pictură, grafică și litografie sunt realizate de artiști români și italieni: Alexandru Țipoia, George Țipoia, Horia Bernea, Ion Sălișteanu, Ion Grigore, George Mircea, Sorin Scurtulescu, Ion Sima, Tatiana Moscu, Cornelia Brăiescu Broască, Ion Mushceleanu, Ana-Maria Smighelski, Ligia Macovei, Ion Anghel, Ervent Nicogosian, Santha Iosif, Pina Molinari, Bruno de Angelis, Giancarlo Benelli, Vincenzo Maugeri.
Evenimentul va fi prezentat publicului pe pagina de Facebook ARR, unde se va afla încărcată o scurtă descriere și link-ul către spațiul virtual care găzduiește reproducerile tablourilor. Expoziția va rămâne deschisă publicului pentru o perioadă de două săptămâni.
Expoziția nu prevede: program de deschidere pentru public și limită de durată a vizitei, tarife de acces, rezervări. Expoziția prevede, în schimb: independența și siguranța vizitatorilor, număr nelimitat de vizite, originalitatea abordării.

Cornel Seracin