Muzeul Național al Banatului din Timișoara transmite live evenimentul „Mesaje din trecut” duminică, 11 aprilie, începând cu ora 20. Pornind de la tema expoziției „Evoluția Cetății Medievale a Timișoarei” (mansarda B1), evenimentul propune
exemplificarea impactului între civilizația creștină și cea musulmană în secolul XVI. Vor avea loc demonstrații de luptă și prezentări istorice cu asociațiile Eyaletul de Timișoara și Losonczy Istvan și Concert de muzică istorică live cu Peregrinii. Evenimentul are loc exclusiv online și în direct, pe două planuri - interior (spațiul expoziției MNaB), și exterior (demonstrațiile și spectacolul, într-un spațiu deschis din Bastion, dar fără public).
El se constituie într-o prezentare alternativă, show de reenactment și spectacol muzical / prezentare de arte facte realizată de muzeografi. Prezentările și demonstrațiile vor aborda aspectele celor două culturi, creștină și musulmană, aflate în contact în Banatul începutului de veac XVI, de la învățături și obiceiuri la tehnici de luptă și prezentări / dueluri cu arme reale.
Coloana sonoră va cuprinde piese istorice reinterpretate cu instrumente vechi. Recuzita spectacolului cu prinde echipamente și arme realizate de specialiști pentru interpreți istorici, cu materiale corecte inspirate din epocă. Alternativ, muzeografi ai MNaB vor prezenta expoziția din mansarda Bastionului Theresia, legătura fiind transmisă în direct din locația 1 în locația 2. (A.B.)